Οδηγίες παρασκευής Κεφίρ νερού για ένα λίτρο ροφήματος.
- Γυάλινο βάζο συντήρησης τροφίμων 1 λίτρου
- Χαρτί κουζίνας
- Σουρωτήρι
- Πλαστικό χωνί
- Κουτάλι
- Λάστιχάκι
- Μπουκάλια που κλεινουν αεροστεγώς
1 λίτρο φιλτραρισμένο νερό
2-4 κουταλιές της σούπας σπόροι Κεφίρ
4 κουταλιές της σούπας καστανή/μαύρη ζάχαρη ή μίξη ζάχαρης με μελάσσες (τις λατρεύουν και βελτιώνουν τη γεύση)
Προαιρετικά: μια "τσιμπιά" μαγειρική σόδα ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,ή 1 φέτα λεμόνι, ή μια "τσιμπιά" μαγειρική σόδα, ή τσόφλι απο αυγό.
Αποξηραμένα φρούτα αν υπάρχουν π.χ. σταφίδες ή σύκο.
- Διαλύουμε τη ζάχαρη και τις μελάσες, αν έχουμε, σε λίγο ζεστό νερό. Προσθέτουμε αν έχουμε τα αποξηραμένα φρούτα, το λεμόνι, το τσόφλι αυγού. Περιμένουμε να έρθει το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μη βλάψουμε τα βακτήρια.
- Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τους κόκους Κεφίρ και καλύπτουμε με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, στερεώνοντας τα με το λαστιχάκι.
- Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και υψηλότερη για 24-48 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα καλοκαίρια η ζύμωση ολοκληρώνεται μέσα σε 18 ώρες. Οσο περισσότερο αφήνουμε το υγρό στο δοχείο, τόσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουν τα βακτήρια, και η γέυση τείνει να μυρίζει σε μπίρα λογω της μαγιάς.
- Διακόπτουμε τη ζύμωση στο σημείο που μας αρέσει η γεύση και χρησιμοποιώντας το χωνί και το σουρωτήρι στραγγίζουμε σιγά σιγά το υγρό απο τους σπόρους, μέσα στα μπουκάλια φροντίζοντας να μη χάνουμε το ανθρακικό. Αφαιρούμε τα αποξηραμένα φρούτα.Το Κεφιρ νερού, είναι έτοιμο για κατανάλωση. Αν επιθυμούμε μια πιο συνθετη γεύση, προχωράμε στη δεύτερη ζύμωση.
- Οι σπόροι δε χαλάνε εύκολα, αλλά μπορεί να χάσουν κάποια απο την ενεργητικότητα τους στην πάροδο του χρόνου αν δε θρέφονται ανα 2 ημέρες και ως αποτέλεσμα να μην γεννάνε νέους σπόρους. Δεν ειναι προβληματικό αυτό, βάλτε όλη σας τη μαεστρία για να τους επαναφέρετε!
- Αν δε θέλουμε να ξανακάνουμε ξανά, πρώτη ζύμωση, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τους σπόρους στο ψυγείο ή και έκτός βάλουμε τους σπόρους σε ζαχαρόνερο.
Όσο πιο υψηλή θερμοκρασία, τοσο πιο ενεργή η κοινότητα, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για θρέψη .Δε χαλάνε εύκολα, αλλά μπορεί να χάσουν την ενεργητικότητα τους στην πάροδο του χρόνου και να μην γεννάνε νέους σπόρους. Φροντίστε τους σπόρους σας αντίστοιχα!
- Αν επιθυμούμε μια πιο σύνθετη γεύση, προχωράμε σε δεύτερη ζύμωση, χωρίς τους σπόρους αυτή τη φορά. Αναμφισβήτητα, το καλύτερο μέρος του κεφίρ νερού είναι όταν κάνουμε την δεύτερη ζύμωση με χυμό φρούτων. Αν δεν το δοκιμάσατε μέχρι τώρα, σίγουρα χάνετε. Δημιουργεί ένα εξαιρετικά αφρώδες, αναζωογονητικό, ελαφρύ, ημι-γλυκό, ημι-αλκοολούχο, απολαυστικό κοκτέιλ.
**Αν θέλουμε, βράζουμε το ζυμωμένο υγρό σε χαμηλή θερμοκρασία για ώρα ,δημιουργώντας συμπυκνώματα.
Έτσι ,πεθαίνουν τα μικρόβια ,σταματά κάθε ζύμωση και διατηρούμε τις ευεργετικές ουσίες σε μικρά μπουκαλάκια, στο συμπυκνωμένο υγρό.
Μετά, τα προσθέτουμε σε κοκτέηλς, ροφήματα, χυμούς, φαγητά, σαλάτες κλπ ή μπορούμε εύκολα να τα κουβαλάμε μαζί μας .
Ζύμωση Κεφίρ νερού με χυμούς φρούτων
Βήματα
- Κάνετε τη συνήθη 1η ζύμωση με κόκκους κεφίρ νερού και ένα μείγμα ζάχαρης.
- Στραγγίστε τους κόκκους κεφίρ νερού από το τελικό ρόφημα κεφίρ.
- Ρίξτε το τελικό κεφίρ σε γυάλινο δοχείο με καπάκι. Τα μπουκάλια ταλάντευσης λειτουργούν εξαιρετικά για αυτό, καθώς θα βοηθήσουν στην κατασκευή του ανθρακικού.
- Ρίξτε 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι ανά λίτρο χυμού φρούτων της επιλογής (συνιστάται ωμός) στη φιάλη με το κεφίρ. Εάν χρησιμοποιείτε μπουκάλι swing top 16 oz, χρησιμοποιήστε 1/8 έως 1/4 φλιτζάνι χυμό.
- Κλείστε το καπάκι και αφήστε το να ρυθμιστεί για 12 έως 48 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μια εναλλακτική λύση είναι να καθίσετε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Προσέξτε την υπερβολική ενανθράκωση, καθώς μπορεί να σπάσει το μπουκάλι! Κρεμάστε το καπάκι ή το βάζο κάθε τόσο συχνά, εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεται.
- Πιείτε φρέσκο ή ψύξτε στο ψυγείο πριν το καταναλώσετε.
Ως προειδοποίηση πρέπει να αναφερθεί πως αν επιλεγεί να γίνει 2η ζύμωση και αναλογα ανάλογα με τον χύμό φρούτου ή λαχανικού το αλκοόλ μπορεί να φτάσει το 2 ή και το 3% Το kefir νερού, όπως και η Kombucha, ένα από τα πιο ευχάριστα ποτά υγείας που μπορείτε να φτιάξετε, αλλά όπως και με όλα τα καλά πράγματα, απολαύστε με υπευθυνότητα. Επιλέξτε χυμούς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για ζύμωση με ελάχιστο αλκοόλ ,βέλτιστη γεύση ή περισσότερα οφέλη υγείας!
Μελέτη για τη ζύμωση Κεφίρ νερού και φρούτων!
Μια συναρπαστική μελέτη βγήκε πρόσφατα δοκιμάζοντας 6 διαφορετικούς μεσογειακούς χυμούς φρούτων αναμεμιγμένους με νερό κεφίρ κατά τη διάρκεια μιας 2ης ζύμωσης.
Δοκιμάστηκαν όλα τα είδη διαφορετικών πραγμάτων, όπως το επίπεδο αλκοόλ, την ανθρακοποίηση, την αντιοξειδωτική ικανότητα, την οξύτητα και χρησιμοποίησαν ακόμη και μια ομάδα ανθρώπων για να κρίνουν την τελική γεύση του χυμού φρούτων κεφίρ νερού.
Δοκιμάστηκε χυμός μήλου, σταφυλιού, ακτινίδιου, ροδιού, φραγκόσυκου και χυμός κυδώνι.
Το σταφύλι είναι πάντα αγαπημένο στις ζυμώσεις, οπότε ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρεται έναντι των άλλων φρούτων.
Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και επιβεβαιώνουν κυρίως αυτό που έχουμε βιώσει με τις δικές μας δοκιμές.
Προβιοτικό πλήθος
Ο ζυμωμένος χυμός φραγκόσυκιων είχε την υψηλότερη ποσότητα βακτηρίων και ζύμης. Αυτό έχει ενδιαφέρον γιατί η ιστορία του κεφίρ νερού έχει την προέλευσή του από το Μεξικό και τη χρήση του φραγκόσυκου! Δεν είναι τυχαίο ότι τα βακτήρια και η μαγιά του ευδοκιμούν τόσο καλά. Στο κεφίρ νερού που ζύμωσε το φραγκόσυκο καταγράφηκε 8,4 log cfu / ml για τη συνολική μέτρηση. Οι άλλοι 5 χυμοί φρούτων κυμαίνονταν από 7,4 (το ακτινίδιο) έως 7,9 που ήταν το σταφύλι και το ρόδι.
Αλκοόλ
Οι 3 υψηλότεροι ζυμωμένοι χυμοί σε περιεκτικότητα σε αλκοόλ ήταν σταφύλι, ρόδι και κυδώνι. Στη μελέτη, και οι 3 από αυτούς τους χυμούς φρούτων κατέγραψαν περισσότερο από 4% αλκοόλ. Παίρνουμε πάντα ένα καλό λάκτισμα όταν κάνουμε 2η ζύμωση με χυμό σταφυλιού, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι καταγράφηκε ως ένα από τα υψηλότερα. Αν ψάχνετε για χυμό φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, δοκιμάστε τα ακτινίδια. Ήταν μόνο περίπου 1% αλκοόλ. Το φραγκόσυκο και το μήλο εμφάνισαν περίπου 2,5% αλκοόλ.
Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τη γήρανση και κάθε είδους ασθένειες, οπότε είναι πάντα σημαντικό να ενσωματώνουμε αντιοξειδωτικά στη διατροφή όποτε είναι δυνατόν.
Από τους 6 χυμούς φρούτων που ζυμώθηκαν, το ρόδι και τα ακτινίδια είχαν τα υψηλότερα αντιοξειδωτικά. Φραγκόσυκο και κυδώνι και μέτρια επίπεδα αντιοξειδωτικών. Οι χαμηλότεροι δύο χυμοί φρούτων ως προς τα αντιοξειδωτικά ήταν σταφύλι και μήλο. Η διαφορά μεταξύ του σταφυλιού (που ήταν το χαμηλότερο) και του ροδιού (που ήταν το υψηλότερο) ήταν αρκετά μεγάλη. 15% έναντι 88% όπως μετρήθηκε με DPPH.
Αυτό εξηγείται επειδη ο χυμός ροδιού είναι γνωστός για τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, το σταφύλι ήταν το χαμηλότερο κατι που δε το περιμέναμε καθώς τα σταφύλια και τα κρασιά είναι γνωστό ότι έχουν καλά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά. Μια μελέτη έδειξε ότι μεγάλο μέρος της αντιοξειδωτικής ικανότητας του σταφυλιού βρίσκεται στο δέρμα ανάλογα με τον τύπο του σταφυλιού. Η μελέτη δεν διευκρίνισε ποιο σταφύλι χρησιμοποιήθηκε, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένας από τους παράγοντες που εμπλέκονται.
Ανθρακικό ,αφρός
Ο χυμός ροδιού που έχει υποστεί ζύμωση δημιούργησε τον περισσότερο ανθρακικό άλας με αρκετά σημαντικό περιθώριο. Το κυδώνι, το φραγκόσυκο, το σταφύλι και το μήλο είχαν μέτρια ανθρακικό άλας και αφρισμό. Και το χαμηλότερο ήταν το ακτινίδιο. Όταν έχουμε κάνει ζύμωση νερού χυμό φρούτων kefir 2nd, διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι χυμοί φρούτων δημιουργούν άφθονο ανθρακικό άλας ανεξάρτητα από τον χυμό φρούτων που χρησιμοποιείτε. Τις περισσότερες φορές, η υπερβολική ενανθράκωση είναι το πρόβλημα, καθώς δεν θέλετε να εκρήγνυνται βάζα σε όλο τον πάγκο ή το ψυγείο.
Όξύτητα
Η όξινη περιεκτικότητα συμβαδίζει κάπως με τα βακτήρια και τη δραστηριότητα ζύμης. Το φραγκόσυκο παρήγαγε τα πιο γαλακτικά και οξικά οξέα. Αυτό έχει νόημα καθώς είχε τα περισσότερα βακτήρια και μαγιά. Τα άλλα ήταν αρκετά χαμηλότερα. Η Apple είχε τα χαμηλότερα συνολικά επίπεδα οξέος. Το σταφύλι είχε χαμηλό γαλακτικό οξύ, αλλά υψηλό οξικό οξύ.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις αρωματικές ουσίες που σχηματίζονται κατά τη πρώτη ,αρχική ζύμωση του Κεφίρ νερού. Η παραγωγή αυτών των ενώσεων σταμάτησε μόλις εξαντλήθηκαν οι υδατάνθρακες, μετά από 72 ώρες ζύμωσης.
Ίσως το πιο σημαντικό μέρος της ζύμωσης κεφίρ νερού είναι η δεύτερη ζύμωση, με χυμό φρούτων με σκοπό τη γεύση.
Στην παρακάτω μελέτη συνεστήθηκε μια ομάδα 15 ατόμων (9 άνδρες και 6 γυναίκες) για να επιλέξουν ποια γεύση προτιμούσαν. Το σταφύλι και το μήλο κέρδισαν ως το γενικό φαβορί για τους δοκιμαστές γεύσης. Μπορώ προσωπικά να το βεβαιώσω, καθώς το σταφύλι και το μήλο είναι και από τα αγαπημένα μου από άποψη γεύσης. Το ακτινίδιο, το φραγκόσυκο και ο χυμός ροδιού ήταν στη μέση. Συνολικά,
τη "χειρότερη επίδοση" είχε ο χυμός κυδώνι.
Αναλυτικότερα:
- Χυμός φραγκόσυκου.Υψηλότερος προβιοτικός αριθμός, ψηλότερη όξινη περιεκτικότητα, μέσος όρος αντιοξειδωτικών, μέσο αλκοόλ, μέση γεύση, μέσος όρος ενανθράκωσης
- Χυμός κόκκινου μήλου. Καλύτερη γεύση, μέσος προβιοτικός αριθμός, μέσο αλκοόλ, μέσος όρος ενανθράκωσης,χαμηλή όξινη περιεκτικότητα, χαμηλά αντιοξειδωτικά.
- Χυμός απο κόκκινα σταφύλια. Καλύτερη γεύση,υψηλή αλκοόλη, μέσος προβιοτικός αριθμός,μέσος όρος ενανθράκωσης, μέση όξινη περιεκτικότητα, χαμηλά αντιοξειδωτικά.
- Χυμός ακτινιδίων. Υψηλά αντιοξειδωτικά, μέση γεύση, μέση όξινη περιεκτικότητα, χαμηλός προβιοτικός αριθμός ,χαμηλό αλκοόλ, χαμηλή ενανθράκωση
- Χυμός απο ρόδι, υψηλά αντιοξειδωτικά, υψηλή αλκοόλη, υψηλή ενανθράκωση, μέση γεύση, μέσος προβιοτικός αριθμός, χαμηλή όξινη περιεκτικότητα.
- Χυμός απο Κυδώνι. Υψηλή αλκοόλη, μέσος όρος αντιοξειδωτικών,μέσος προβιοτικός αριθμός, μέση όξινη περιεκτικότητα, μέσος όρος ενανθράκωσης."Χειρότερη" επίδοση, συνολικά.
Συμπέρασμα
Η ζύμωση με χυμούς φρούτων είναι μια υγιεινή φυσική θεραπεία. Συνιστάται προσοχή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ από το τυπικό κεφίρ νερού ή άλλων ζυμών. Εάν η γεύση είναι ο απώτερος στόχος σας, δοκιμάστε να κάνετε τη δεύτερη ζύμωση με χυμό σταφύλι ή μήλο.
Αν θέλετε τα περισσότερα προβιοτικά, δοκιμάστε το φραγκόσυκο.
Αν θέλετε διαφορετικά αντιοξειδωτικά, δοκιμάστε χυμό ροδιού ή χυμό ακτινιδίου.
Αν χρειάζεστε αρκετό αφρό ώστε να ανατινάξετε την κουζίνα σας απο το ανθρακικό, δοκιμάστε χυμό ροδιού.
Αν θέλετε αλκοόλ, δοκιμάστε σταφύλι, ρόδι ή κυδώνι.
Από εσάς εξαρτάται. Ένα από τα καλύτερα μέρη της παραγωγής κεφίρ στο σπίτι είναι ότι είναι πολύ διασκεδαστικό να πειραματιστείτε. Μπορείτε ακόμη να το δοκιμάσετε με φυτό μπίρας τζίντζερ ή kombucha!
Εσάς,ποιός είναι ο αγαπημένος σας χυμός φρούτων - κεφίρ;
Οι ζυμώσεις χυμού λαχανικών είναι επίσης ένας άλλος υγιής τρόπος για να φτιάξετε κεφίρ με υπέροχες γεύσεις.
- Κάντε τη συνήθη 1η ζύμωση με κόκκους κεφίρ νερού και ένα μείγμα ζάχαρης.
- Στραγγίστε τους κόκκους κεφίρ νερού από το τελικό κεφίρ.
- Ρίξτε το τελικό κεφίρ σε γυάλινο δοχείο με καπάκι. Τα μπουκάλια ταλάντευσης λειτουργούν εξαιρετικά για αυτό, καθώς θα βοηθήσουν στην κατασκευή του ανθρακικού άλατος.
- Ρίξτε 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι ανά λίτρο χυμού λαχανικών της επιλογής (συνιστάται ωμός) στη φιάλη με το κεφίρ. Εάν χρησιμοποιείτε μπουκάλι swing top 16 oz, χρησιμοποιήστε 1/8 έως 1/4 φλιτζάνι χυμό.
- Κλείστε το καπάκι και αφήστε το να ρυθμιστεί για 12 έως 48 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μια εναλλακτική λύση είναι να καθίσετε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Προσέξτε την υπερβολική ενανθράκωση, καθώς μπορεί να σπάσει το μπουκάλι! Κρεμάστε το καπάκι ή το βάζο κάθε τόσο συχνά, εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεται.
- Απολαύστεε φρέσκο ή ψύξτε στο ψυγείο πριν το καταναλώσετε.
- ΧΥΜΟΣ ΚΑΡΟΤΟΥ: Καλύτερη γεύση,το υψηλότερο αλκοόλ, υψηλότερη οξύτητα, μέσος όροςενανθράκωσης,μέσος αριθμός προβιοτικών, χαμηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών.
- ΧΥΜΟΣ ΜΑΡΑΘΟΥ: Μέση γεύση, μέσος αριθμός προβιοτικών,μέση οξύτητα, χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ, χαμηλή ενανθράκωση, υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
- ΧΥΜΟΣ MUSKMELON: Υψηλότερος αριθμός προβιοτικών, υψηλότερη ενανθράκωση, υψηλή αλκοόλη, υψηλή οξύτητα, χαμηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
- ΧΥΜΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ: Υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, υψηλός αριθμός προβιοτικών, μέση γεύση, χαμηλή οξύτητα, χαμηλότερο αλκοόλ, χαμηλότερη ενανθράκωση.
- ΧΥΜΟΣ ΦΡΑΟΥΛΑ: Υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μέσος όρος ενανθράκωσης, μέση ποιότητα γεύσης, χαμηλότερος αριθμός προβιοτικών, χαμηλότερη οξύτητα.
- ΤΟΜΑΤΟΧΥΜΟΣ: Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, υψηλός αριθμός προβιοτικών, μέση παραγωγή αλκοόλ, μέση οξύτητα, μέσος όρος ενανθράκωσης, μέση ποιότητα γεύσης.
Εάν προσπαθείτε να πάρετε την καλύτερη γεύση, δοκιμάστε να κάνετε μια δεύτερη ζύμωση με χυμό καρότου.
Ο χυμός Muskmelon έχει τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά είναι και η χειρότερη γεύση από μια μακρά βολή.