Χρειάζεται το παιδί σας τρόφιμα με προβιοτικά;
Ίσως αναρωτιέστε εάν το παιδί σας χρειάζεται πραγματικά προβιοτικά. Οι περισσότεροι γιατροί θα έλεγαν ναι, μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα, αλλά δεν είναι απαραίτητα. Σε αυτήν την ανάρτηση, δεν μιλάμε για προβιοτικά σε μορφή χαπιού, θα επικεντρωθούμε σε τρόπους να τα συμπεριλάβουμε φυσικά στα τρόφιμα που τρώει το παιδί σας.
Οφέλη ζυμωμένων τροφών στα παιδιά
Πολλοί γονείς αγωνίζονται να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε αυτό που θεωρούμε ως «υγιεινά τρόφιμα» όπως λαχανικά, απλά κρέατα, απλό γιαούρτι κ.ο.κ. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι τα παιδιά που εκπαιδεύονται να τρώνε και να απολαμβάνουν μεταποιημένα και γλυκά τρόφιμα είναι πιθανό να "κολλήσουν" μαζί τους από συνήθεια. Αν άλλες γεύσεις όπως ξινή ή πικρή δεν περιλαμβάνονται τακτικά στη διατροφή ενός παιδιού, μερικές φορές είναι δύσκολο να εισαχθούν σε έναν έφηβο ουρανίσκο.
Τα καλλιεργημένα τρόφιμα είναι πικάντικα, ξινά, ξινά και αλμυρά. Μπορούν να δώσουν στο παιδί σας μια αγάπη για γεύσεις πέρα από το γλυκό και ένα παιδί που έχει αυτή τη ποικιλία που περιλαμβάνεται στη διατροφή από νεαρή ηλικία είναι πιθανό να συνεχίσει να απολαμβάνει αυτά τα θρεπτικά, πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα και στη μετέπειτα ζωή.
Δοκιμάστε αυτές τις εύκολες τροφές με προβιοτικά για παιδιά που μπορεί να έχουν εκπληκτικά οφέλη για την υγεία και τη συμπεριφορά! Επιπλέον μάθετε πώς να φτιάξετε τα δικά σας πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα για το παιδί ή το παιδί σας.
Το νερό κεφίρ είναι ένα από τα ευκολότερα καλλιεργημένα τρόφιμα που εισάγονται στη διατροφή ενός παιδιού. Είναι γλυκό, αφρώδες και εύκολο στη γεύση, γεγονός που το καθιστά παρόμοιο με τη σόδα, αλλά χωρίς όλα τα επιπλέον συστατικά.
Νερο Κεφιρ - Υπέροχη γέυση
Το νερό κεφίρ, ως ξάδελφάκια με το γάλα κεφίρ, περιέχει βακτήρια και μαγιά. Οι σπόροι κεφίρ απολαμβάνουν σκέτο νερό ζάχαρης, χωρίς γάλα, παράγοντας ένα ποτό γεμάτο φιλικά βακτήρια και ζύμες.
Σε μια δεύτερη ζύμωση, προστίθεται ένα φρούτο, χυμός ή αρωματικό, για να αρωματίσει το κεφίρ νερού και να προσθέσει λίγο ανθρακικό άλας, παράγοντας ένα ποτό που μοιάζει με σόδες με γεύση φρούτων, αν και όχι τόσο γλυκό.
Σε σύγκριση με άλλα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kombucha, το νερό κεφίρ είναι πολύ λιγότερο όξινο, προσφέροντάς του μια πιο ήπια γεύση, εύγευστη που τα παιδιά λατρεύουν.
Η γλυκύτητα του κεφίρ νερού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο καλλιέργειας. Όσο περισσότερο καλλιεργείται, τόσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουν τα βακτήρια και τόσο λιγότερο γλυκό θα είναι.
Επιλογές γεύσης
Το νερό κεφίρ μπορεί να αρωματιστεί με πληθώρα τρόπων. Φρούτα και χυμοί είναι συνηθισμένες επιλογές, αλλά μπορεί επίσης να επιτευχθεί γεύση κρέμας σόδας ή μπύρας ρίζας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εμφιάλωση και τη γεύση κεφίρ νερού σε ένα από τα σεμινάριά μας.
Είναι ότι είναι εύκολο στη χρήση σε συνταγές σνακ ή επιδόρπιο. Απλώς ανακατέψτε το κεφίρ τελικού νερού με χυμό φρούτων και καταψύξτε σε ένα καλούπι. Ή ανακατέψτε με ζελατίνη σε σκόνη για ένα διασκεδαστικό επιδόρπιο ύπου ζελέ.
Περιηγηθείτε στις συνταγές επιδόρπιο Water Kefir για ιδέες!
Παρόλο που μπορεί να είναι ένας αγώνας για να φάνε τα παιδιά το λάχανο τουρσί ή το κεφίρ γάλακτος , το νερό κεφίρ μπορεί να είναι το πιο εύκολο καλλιεργημένο φαγητό που εισάγεται στη διατροφή της οικογένειάς σας . Και αφού ερωτευτούν, ίσως τα άλλα καλλιεργημένα τρόφιμα θα ακολουθήσουν πιο εύκολα .
Αυτό που συχνά συνιστάται σήμερα για τις πρώτες τροφές του μωρού δεν ταιριάζει με αυτό που τα μωρά τρέφονταν στις παραδοσιακές κοινωνίες του παρελθόντος. Δεν ακούτε συχνά ένας γιατρός να προτείνει γάλα κεφίρ, χυλό σιταριού, ή miso ως μια από τις πρώτες τροφές για τη διατροφή του μωρού σας.
Φαίνεται λογικό πως για να μεταβείτε εύκολα στη διατροφή ενός μωρού από υγρά σε στερεά, τότε οι πρώτες τροφές του μωρού θα πρέπει να μιμούνται στενά τα βασικά θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος: κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες και βακτήρια.
Ναι, βακτήρια!
Το μητρικό γάλα είναι μια πρώιμη έκθεση στα ευεργετικά βακτήρια που θα κατοικήσουν στο έντερο μας. Τα μωρά χρειάζονται ευεργετικά βακτήρια για την πέψη και για την οικοδόμηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Και τα καλλιεργημένα τρόφιμα είναι το τέλειο μέσο για αυτά τα ευεργετικά βακτήρια, καθώς και για τα κορεσμένα λίπη και τους εύπεπτους υδατάνθρακες.
Εδώ είναι μερικά καλλιεργημένα τρόφιμα που πρέπει να σκεφτείτε να ταΐσετε το μωρό σας:
Γάλα ή γιαρούρτι
Εάν εισαχθεί προσεκτικά, το καλλιεργημένο γάλα, ειδικά το κεφίρ και το γιαούρτι , μπορεί να είναι ένα εύκολο στην πέψη πρώτο φαγητό για το μωρό. Μπορείτε να βουτήξετε το δάχτυλό σας σε απλό κεφίρ πλήρους γάλακτος και να αφήσετε το μωρό να το γλείψει και να το τσιμπήσει. Δίνεις επίσης σε ένα μωρό κάποιο απαραίτητο κορεσμένο λίπος και εύπεπτους υδατάνθρακες μέσω αυτής της υπέροχα καλλιεργημένης τροφής.
Βύσσινα
Τα δημητριακά μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, ακόμη και για τους πιο υγιείς ενήλικες. Αλλά αν μπορείτε να ζυμώσετε τα δημητριακά στο σπίτι.Στη συνέχεια αφήσετε τους κόκκους δημητριακών να μαγειρευτούν για λίγο και θα έχετε ένα πιάτο με κόκκους που έχει ήδη προ-αφομοιωθεί από τα βακτήρια και είναι εύκολο να αφομοιωθεί και να σπάσει σε αυτήν την μικρή κοιλιά μωρού .
Ζυμωμένοι χυμοί λαχανικών
Ένα μωρό δεν είναι συχνά έτοιμο να σπάσει με δάγκωμα του το λάχανο τουρσί, αλλά τα ίδια προβιοτικά που υπάρχουν στο λάχανο τουρσί που παίρνετε είναι επίσης παρόντα στον χυμό που καλύπτει το λεπτό τεμαχισμένο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση. Δοκιμάστε απλά να βυθίσετε το δάχτυλό σας (ή ένα κουτάλι μωρού) σε καλλιεργημένο τουρσί ή άλλο χυμό λαχανικών που έχει υποστεί ζύμωση. Δώστε στο μωρό σας μια γεύση και παρακολουθήστε την αντίδραση στο προσωπο. Μην ανησυχείτε: αυτό είναι κοινό με οποιαδήποτε νέα γεύση φαγητού. Το μωρό, πιθανότατα, θα χαρεί σε λίγα δευτερόλεπτα.
Τρόφιμα με προβιοτικά για παιδιά και μικρά παιδιά!
Μπορείτε να αγοράσετε απο ενα σουπερμαρκετ έτοιμα, προβιοτικά ροφήματα ή άλλα ζυμωμένα τρόφιμα αρκετά δελεαστικά για τα παιδιά.
Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να βεβαιωθείτε ότι ό, τι φαγητό αγοράζετε περιέχει ζωντανές καλλιέργειες ή στελέχη. Συνήθως το λέει αυτό ακριβώς στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, αλλά αν δεν είστε σίγουροι, ρίξτε μια ματιά στη λίστα των συστατικών που πρέπει να δείτε λέξεις όπως Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium bifidum .
Στη συνέχεια, κάντε εναλλαγή στις μάρκες που καταναλωνετε όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί όταν παρασκευάζονται ζυμωμένα τρόφιμα, αυτά περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων. Η εναλλαγή μέσω επωνυμιών παρέχει μια μεγαλύτερη ποικιλία από αυτά τα καλά βακτήρια, και αυτό είναι που θέλετε.
Όμως, θέλω επίσης να σας ενθαρρύνω να σκεφτείτε να φτιάξετε τα δικά σας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, καθώς αυτό περιέχει τόνους περισσότερων στελεχών βακτηρίων και είναι πολύ φθηνό.
Τρόφιμα με ενσωματωμένα προβιοτικά
Γιαούρτι, ψωμί μαγιάς, τυρί gouda, swiss,cheddar, Cottage
και παρμεζάνας, μπιζέλια .Τα προϊόντα σόγιας, το κριθάρι, τα κρεμμύδια, τα περισσότερα λαχανικά, το μέλι, το σκόρδο, οι μπανάνες και οι ντομάτες είναι επίσης καλές πηγές προβιοτικών.
Αυτά μάλιστα μπορείτε να τα αποχυμώνετε και να τα ζυμώνετε προσθέτοντας τα στη ζύμωση κεφίρ νερού ή στη δεύτερη ζύμωση της Kombucha.
Το γιαούρτι μπορεί επίσης να παρασκευαστεί στο σπίτι και είναι ένα πλήρως ζυμωμένο φαγητό.
- Ψωμί μαγιάς, Τυρί Gouda, Swiss, Cheddar και παρμεζάνας, μπιζέλια , Τυρί Cottage - βεβαιωθείτε ότι περιέχει ζωντανές καλλιέργειες. Τα προϊόντα σόγιας, το κριθάρι, τα κρεμμύδια, τα περισσότερα λαχανικά, το μέλι, το σκόρδο, οι μπανάνες και οι ντομάτες είναι επίσης καλές πηγές προβιοτικών.
- Γιαούρτι: Το γιαούρτι μπορεί επίσης να παρασκευαστεί στο σπίτι και είναι ένα πλήρως ζυμωμένο φαγητό . Είναι γεμάτο με φιλικά βακτήρια που μπορεί να μειώσουν τις φλεγμονές και να βοηθήσουν τα παιδιά να παίρνουν αντιβιοτικά αν χρειαστεί. Είναι σημαντικό να απολαύσετε το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες και να αποφύγετε το γιαούρτι που περιλαμβάνει πρόσθετη ζάχαρη.
- Kimchi: αυτό το μερικές φορές πικάντικο κορεάτικο πιάτο είναι πραγματικά εθιστικό (λέει ένα από τα παιδιά μου). Συχνά παρασκευάζεται με λάχανο και μερικά άλλα λαχανικά, περιέχει βακτήρια γαλακτικού οξέος που βοηθούν στην προώθηση της πέψης.
- Sauerkraut: όχι μόνο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και παράγεται από βακτήρια γαλακτικού οξέος, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο νόστιμα προβιοτικά τρόφιμα για παιδιά.
- Kefir: περιέχει πολλά στελέχη φιλικών βακτηρίων και θεωρείται καλύτερη πηγή βακτηρίων από το γιαούρτι. Το προσθέτουμε σε smoothies και το πίνουμε μόνο του.
- Tempeh: είναι ένα ζυμωμένο φαγητό σόγιας με καρύδια γήινη γεύση. Μας αρέσει να το κόβουμε σε κύβους για να το προσθέσουμε σε ένα κουτί με φαγητό, να σοτάρουμε ή να το τηγανίζουμε.
- Kombucha: ένα από τα αγαπημένα μας ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση και έρχεται σε μια ποικιλία γεύσεων. Περιέχει χαμηλά επίπεδα καφεΐνης και αλκοόλ, οπότε δεν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας περισσότερες από 50-100ml κάθε φορά.
- Miso: αυτή η ζυμωμένη πάστα φασολιών σόγιας είναι απίστευτα νόστιμη σε συνταγές ψαριών, σε τηγανητό τηγανητό και ειδικά σε ένα μεγάλο μπολ σούπα miso σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο.
- Τουρσιά: είναι μια εξαιρετική πηγή υγιών προβιοτικών βακτηρίων που μπορούν να βελτιώσουν την πέψη. Τα τουρσιά τυχαίνει να είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά στα παιδιά μου.
- Fermented Dill Pickle Green Beans - Όλα τα παιδιά μου τα καταβροχθίζουν. Είναι εξαιρετικά εύκολο να φτιαχτούν, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε φρέσκα πράσινα φασόλια, να τα βάλετε σε βάζο κτιστών, να τα καλύψετε με νερό, θαλασσινό αλάτι, άνηθο και λίγο σκόρδο (παραλείπουμε το πιπέρι). Το αφήσατε να καθίσει στον πάγκο σας για λίγες μέρες και, voila, τραγανά τραγανά φασολάκια που ορκίζατε ότι ήταν ένα τουρσί!
- Fermented Pickles - Αυτά είναι επίσης εξαιρετικά καλά, απλώς μην κόβετε τα αγγούρια σας σε λεπτά ή δεν θα είναι τραγανά! Οι οδηγίες είναι σχεδόν ίδιες όπως παραπάνω.
- Fermented Ketchup - Αυτό έχει λίγο πιο γλυκό / ξινή γεύση από το κανονικό κέτσαπ ole, αλλά η παραγωγή μιας μικρής παρτίδας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τόνους καλών προβιοτικών σε κάθε λάτρη του κέτσαπ.
- Fermented Mild Salsa - Σερβίρετε τα τσιπς τορτίγια και λίγο αβοκάντο!
Οδηγίες για τρόφιμα με προβιοτικά για παιδιά
- Τα διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικά επίπεδα προβιοτικών, καλών βακτηρίων, μέσα τους.
- Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν πολλά περισσότερα προβιοτικά μέσα τους. Εάν εσείς ή το παιδί σας αρχίσετε να τρώτε αυτά τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ξεκινήστε σιγά. Αυτό σημαίνει περίπου 1 κουταλιά της σούπας την πρώτη φορά και σιγά σιγά ανεβάζετε ποσότητα.
- Αρχικά, επειδή το σώμα των παιδιά επειδή δεν το έχει συνηθίσει, θα μπορούσε να τα αφήσει να αισθανθούν φουσκωμένα.
- Εάν δίνετε στο παιδί σας μια νέα προβιοτική τροφή, προσέξτε πάντα για οποιαδήποτε αντίδραση μετά το φαγητό, ακόμη και έως και 48 ώρες αργότερα.
- Τέλος, εάν έχετε οποιεσδήποτε επιφυλάξεις ή απορίες, επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού σας.
- Δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα για το ποιά είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε προβιοτικά τρόφιμα σε παιδιά, νήπια ή ακόμα και μωρά αλλά οι περισσότεροι γιατροί και επαγγελματίες υγείας είναι άνετοι σε ηλικία 9 μηνών και άνω. Και πάλι, θυμηθείτε να ασκήσετε τις παραπάνω προφυλάξεις ιδιαίτερα με τα μωρά!
Τα τρόφιμα που ζυμώνετε θα φυλάσσονται σε ένα βάζο η άλλο μεγάλο δοχείο απο γυαλί ή κεραμικό. Μπορείτε να φτιάξετε πολλά βάζα ταυτόχρονα ή απλά να ξεκινήσετε με ένα.
Θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε ξηρό μέρος. Τα περισσότερα τρόφιμα χρειάζονται περίπου 4 ημέρες για να ζυμώσουν πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου. Θα ξέρετε ότι το φαγητό σας είναι έτοιμο, όταν θα δείτε φυσαλίδες ή χυμό από αυτό στον πατο του δοχείου.
Βασικές προμήθειες για ζυμωμένα τρόφιμα
Εάν είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω συνταγές, υπάρχουν μερικά βασικά εργαλεία / συστατικά που πρέπει να ξεκινήσετε. Μπορεί να έχετε όλα όσα χρειάζεστε ήδη στην κουζίνα σας:
- Θαλασσινό αλάτι - Αυτή η μη ιωιωμένη έκδοση αλατιού είναι σημαντική, μπορείτε να το παραλάβετε από οποιοδήποτε παντοπωλείο ή εδώ . Το ιώδιο μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία ζύμωσης.
- Φιλτραρισμένο νερό - To φιλτραρισμένο νερό δουλεύει καλά με τα ζυμωμένα τρόφιμα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντελώς αποχλωριωμένο νερό, είτε βρύσης που αφέθηκε 24 ώρες εκτεθειμενο σε οξυγόνο, είτε φίλτρου αντίστροφης όσμωσης.
- Mason Jars - Δεν χρειάζεται να είναι αποστειρωμένο, απλά καθαρό. Θα πρέπει να αφαιρέσετε το καπάκι μία φορά την ημέρα για να αφήσετε τα αέρια έξω. Εάν χρειάζεστε κάποια, μπορείτε να τα πάρετε εδώ .
- Burping Lid - Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά το κάνει πιο εύκολο γιατί με αυτό το καπάκι σημαίνει ότι μπορείτε να δε θα χρειαστεί να απελευθερώσετε τα αέρια, το κάνει μόνο του!
- Πέτρες ζύμωσης - Αυτές οι γυάλινες πέτρες εμποδίζουν το φαγητό να επιπλέει στην κορυφή. Συνήθως χρειάζονται για τρόφιμα όπως λάχανο τουρσί ή βουτιές, αλλά είναι πολύ χρήσιμα για τα φασολάκια και τα τουρσιά!
Όπως συμβαίνει με όλα τα νέα τρόφιμα με τα παιδιά, ειδικά τους επιλεκτικούς τρώγοντες , μπορεί να χρειαστούν πολλές προσπάθειες και συνέπεια. Μπορεί να χρειαστεί να αγγίξουν, να κόψουν, να μυρίσουν και να γλείψουν τα προβιοτικά τρόφιμα προτού θελήσουν να τα φάνε. Ενώ πιστεύω ότι τα προβιοτικά τρόφιμα είναι απίστευτα και αξίζουν τον κόπο, μπορούν επίσης να είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος. Ξεκινήστε απλά και δείτε πού πηγαίνει. Τουλάχιστον, αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ καλά για εσάς!
Εάν τα προβιοτικά τρόφιμα και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι μια εντελώς νέα ιδέα για εσάς, αφιερώστε το χρόνο σας αρχίζοντας να σκεφτείτε πώς μπορείτε να τα ενσωματώσετε στα γεύματα της οικογένειάς σας.
Για νήπια, μπορεί να μπορείτε να ανακατέψετε μερικές σε πουρέ πατάτας ή γιαούρτι. Ή, για μεγαλύτερα παιδιά, ίσως είναι μέρος ενός σνακ όταν έρχονται πεινασμένα μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο!
Τώρα είναι η σειρά σας, θέλω να ακούσω από εσάς… Είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε ζυμωμένα και προβιοτικά τρόφιμα;