Συνταγή παραδοσιακού κεφίρ γάλακτος
Τι θα χρειαστείτε
- 1 μεγάλο γυάλινο δοχείο μεγαλύτερο 1 λίτρου
- 1-2 γεμάτες κουταλιές της σούπας σπόρους "μύκητα" κεφίρ
- 1 λίτρο γάλα. Επιλέξτε βάσει προτίμησης απο τη λίστα στο τέλος της σελίδας.
- 1 σχετικά μεγάλο σουρωτήρι, ή πλαστικό ή 100% ατσάλινο
- 1 πλαστικό κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης, ή 100% ατσάλινη.
- 1 μπουκάλι χωρητικότητας ενός λίτρου
- 1 κομμάτι τούλι
- 1 λαστιχάκι
- Βάλτε τους σπόρους και σιγά σιγά το γάλα στο μεγάλο δοχείο. Μην το γεμίζετε μέχρι επάνω.Η ζύμωση είναι αερόβια. Αφήστε ενα μέρος του δοχείου άδειο για να «αναπνέει» το κεφίρ. Στερεώστε ενα πανί ή χαρτί κουζίνας με ενα λάστιχο περιμετρικά του ανοίγματος του δοχείου.
- Αφήστε το σε ένα ζεστό, σκοτεινό σημείο για 48 ώρες, ένα σημείο στο ζεστό σαλόνι σας θα βοηθήσει . Όχι λιγότερες από 12 και όχι παραπάνω από 72 ώρες. Όσο το αφήνετε να ζυμώνει τόσο πιο όξινο και παχύρευστο γίνεται. Όμως, θα γίνει ακόμα πιο «δυνατό» και θρεπτικό.
- Σουρώστε το στο μπουκάλι και είστε έτοιμοι.Αν θέλετε τους σπόρους ξεπλένετε με μη χλωριωμένο νερό, αλλα η μαγιά που έχουν τριγύρω τους, ειναι οι επιταχυντές της ζύμωσης, δικά τους υποπροιόντα, αν κρατάτε τους σπόρους στη μαγιά τους θα είναι χαρούμενοι.
Σύγκριση διατροφικής αξίας διαφορετικών τύπων γάλακτος
in-site
Η διατροφική αξία του γάλακτος αγελάδας, της αίγας, του γάλατος βουβάλου,των προβάτων, του ανθρώπινου και του γάλατος σόγιας. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μεταποίηση όπως η παστερίωση [για το γαλακτοκομικό γάλα] και η μέθοδος παραγωγής [για το γάλα σόγιας], τον τύπο τροφής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας του εδάφους για την παραγωγή ζωοτροφών ή για καλλιέργεια των φασολιων σόγιας στην περίπτωση παραγωγής γάλακτος σόγιας.
#ff0000
ΤΥΠΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ |
Αγελάδα |
Κατσίκα |
Βουβάλι |
Πρόβατο |
Άνθρωπος |
Σόγια | |
ΘΡΕΠΤΙΚΗΟΥΣΙΑ |
|
VALUES / 100 gm MILK | |||||
Συνολικά | |||||||
Νερό |
gm |
87.99 |
87.03 |
83.39 |
80 |
87.5 |
93.27 |
Ενέργεια |
kcal |
67 |
69 |
117 |
108 |
70 |
33 |
Πρωτεΐνη |
gm |
3.20 |
3.56 |
4.30 |
5.98 |
1.03 |
2.75 |
Λιπίδια [λίπος] |
gm |
4.10 |
4.14 |
6.50 |
7.01 |
4.38 |
1.92 |
Ash |
gm |
0.72 |
0.82 |
0.79 |
0.96 |
0.2 |
0.27 |
Υδατάνθρακες |
gm |
4.46 |
4.45 |
5.00 |
5.36 |
6.89 |
1.81 |
Mέταλλα | |||||||
Ασβέστιο Ca |
mg |
120 |
134 |
210 |
193 |
32 |
4 |
Σίδηρος Fe |
mg |
0.05 |
0.05 |
0.12 |
0.1 |
0.03 |
0.58 |
Μαγνήσιο Mg |
mg |
23 |
14 |
31 |
18 |
3 |
19 |
Φώσφορος P |
mg |
90 |
111 |
130 |
158 |
14 |
49 |
Κάλιο K |
mg |
185 |
204 |
178 |
137 |
51 |
141 |
Νάτριο Na |
mg |
73 |
50 |
65 |
44 |
17 |
12 |
Ψευδάργυρος Zn |
mg |
0.38 |
0.3 |
0.22 |
0.54 |
0.17 |
0.23 |
Xαλκός Cu |
mg |
0.011 |
0.046 |
0.046 |
0.046 |
0.052 |
0.12 |
Μαγγάνιο Mn |
mg |
0.004 |
0.018 |
0.018 |
0.018 |
0.026 |
0.17 |
Σελήνιο Se |
mg |
2 |
1.4 |
1.55 |
1.7 |
1.8 |
1.13 |
Βιταμίνες | |||||||
Βιταμίνη C |
mg |
1.9 |
1.3 |
6.7 |
4.2 |
5 |
0.0 |
Θιαμίνη |
mg |
0.038 |
0.048 |
0.052 |
0.065 |
0.014 |
0.161 |
Ριβοφλαβίνη |
mg |
0.162 |
0.138 |
0.135 |
0.355 |
0.036 |
0.070 |
Νιασίνη |
mg |
0.084 |
0.277 |
0.091 |
0.417 |
0.177 |
0.147 |
Παντοθενικό οξύ |
mg |
0.314 |
0.31 |
0.192 |
0.407 |
0.223 |
0.048 |
Βιταμίνη B6 |
mg |
0.042 |
0.046 |
0.023 |
0.06 |
0.011 |
0.041 |
Φολικό οξύ Vit. B-99] |
mcg |
5 |
1 |
6 |
7 |
5 |
1.5 |
Βιταμίνη B12 |
mcg |
0.36 |
0.07 |
0.36 |
0.71 |
0.05 |
0.0 |
Βιταμίνη A [carotene] |
IU |
126 |
185 |
178 |
147 |
241 |
32 |
Βιταμίνη A [Retinol] |
mcg |
28 |
56 |
53 |
44 |
60 |
- |
Βιταμίνη D |
IU |
52 |
51 |
|
- |
4 |
- |
Βιταμίνη E |
mg_ATE |
0.1 |
0.09 |
0.13 |
- |
0.9 |
0.01 |
Αμινοξέα | |||||||
Τριπτοφάνη |
gm |
0.046 |
0.044 |
0.053 |
0.084 |
0.017 |
0.043 |
Θρεονίνη |
gm |
0.149 |
0.163 |
0.182 |
0.268 |
0.046 |
0.113 |
Ισολευκίνη |
gm |
0.199 |
0.207 |
0.203 |
0.338 |
0.056 |
0.144 |
Λευκίνη |
gm |
0.322 |
0.314 |
0.366 |
0.587 |
0.095 |
0.241 |
Λυσίνη |
gm |
0.261 |
0.29 |
0.28 |
0.513 |
0.068 |
0.179 |
Μεθιονίνη |
gm |
0.083 |
0.08 |
0.097 |
0.155 |
0.021 |
0.040 |
Κυστίνη |
gm |
0.03 |
0.046 |
0.048 |
0.035 |
0.019 |
0.047 |
Φαινυλαλανίνη |
gm |
0.159 |
0.155 |
0.162 |
0.284 |
0.046 |
0.151 |
Τυροσίνη |
gm |
0.159 |
0.179 |
0.183 |
0.281 |
0.053 |
0.112 |
Βαλίν |
gm |
0.22 |
0.24 |
0.219 |
0.448 |
0.063 |
0.141 |
Αργινίνη |
gm |
0.119 |
0.119 |
0.114 |
0.198 |
0.043 |
0.214 |
Ιστιδίνη |
gm |
0.089 |
0.089 |
0.078 |
0.167 |
0.023 |
0.071 |
Αλανίνη |
gm |
0.113 |
0.118 |
0.132 |
0.269 |
0.036 |
0.122 |
Ασπαρτικό οξύ |
gm |
0.25 |
0.21 |
0.309 |
0.328 |
0.082 |
0.341 |
Γλουταμινικό οξύ |
gm |
0.689 |
0.626 |
0.477 |
1.019 |
0.168 |
0.550 |
Γλυκίνη |
gm |
0.07 |
0.05 |
0.08 |
0.041 |
0.026 |
0.120 |
Προλίνη |
gm |
0.319 |
0.368 |
0.364 |
0.58 |
0.082 |
0.162 |
Σερίνη |
gm |
0.179 |
0.181 |
0.227 |
0.492 |
0.043 |
0.144 |
Lipids [fats] | |||||||
Μονοακόρεστα |
gm |
0.965 |
1.109 |
1.787 |
1.724 |
1.658 |
- |
Πολυακόρεστα |
gm |
0.124 |
0.149 |
0.146 |
0.308 |
0.497 |
- |
Χοληστερόλη |
mg |
31 |
11 |
6.5 |
27 |
14 |
- |
Σύνολο κορεσμένων |
gm |
2.079 |
2.667 |
4.597 |
4.603 |
2.009 |
- |