Τι είναι τα προβιοτικά;
Η λέξη προβιοτικά προέρχεται απο τις λέξεις "προ & βίος".Στα αρχαία Ελληνικά σημαίνουν:"υπέρ της ζωής".
Τα βακτήρια είναι μονοκυτταρικοί οργανισμοί, ορατοί μόνο με μικροσκόπιο.
Βακτήρια εισπνέουμε διαρκώς από τον αέρα ή απο το χώμα, τα λαμβάνουμε με τα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι άνθρωποι τα καλλιεργούμε απο την αρχαιότητα για να ζυμώνουμε ψωμί και κρασί
Η ισορροπία μεταξύ των καλών, ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν τους ζωντανούς οργανισμούς και των κακών, παθογόνων, αλλάζει διαρκώς.
Τα "ευεργετικά" βακτήρια συναγωνίζονται ασταμάτητα για την επικράτησή τους έναντι των παθογόνων που προκαλούν λοιμώξεις, νοσήματα και άλλες βλάβες.
Μόνο 43% των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος ειναι πραγματικά "ανθρώπινα".
Το 57% ανήκει σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που φιλοξενούνται απο το ανθρώπινο σώμα.
Οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που εχει βρεθεί μέχρι στιγμής να έχουν φυσιολογική χλωρίδα είναι το ανώτερο αναπνευστικό, το δέρμα, οι βλεννογόνοι του στόματος, της μύτης, της πρόσθιας ουρήθρας, της κοιλότητας του κόλπου, των ματιών, του ακουστικού πόρου του αυτιού και του γαστρεντερικού σωλήνα.
χωρισμένα σε 400 διαφορετικά είδη. Κάθε είδος έχει εξειδικευμένο ρόλο.
"Ο αριθμός των βακτηρίων στο σώμα είναι στην πραγματικότητα της ίδιας τάξης με τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων και η μάζα τους σε άνδρα 70 κιλών είναι 0,2 kg.
(βλέπε δημοσιεύσεις στο τέλος)
και αναπτύσσονται ευκολότερα λοιμώξεις του αναπνευστικού, των πνευμόνων, του εντέρου, μυκητιάσεις, κολπίτιδες κλπ.
Αυτό οδηγεί σε αδύναμο μικροβίωμα, σε ανίσχυρη φυσιολογική χλωρίδα.
Αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.
Τα συσκευασμένα ροφήματα kombucha, έχουν ανενεργή ζύμωση, βακτήρια και ζύμες.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να εισάγουμε περισσότερα καλά βακτήρια.
Με ζωντανά, ζυμωμένα τρόφιμα και με συμπληρώματα διατροφής σε κάψουλες.
Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι πλήρεις, ζωντανές, ενεργές και θρεπτικές τροφές που φέρουν τις ποικιλίες των μικροβίων των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται.
Αντίθετα οι κάψουλες, προορίζονται για τη στοχευμένη θεραπεία παθήσεων.
Δεν συνιστώνται για καθημερινή χρήση καθώς περιέχουν ανενεργά βακτήρια, σε "ύπνο", τα οποία καλλιεργούνται το κάθε είδος ξεχωριστά το ένα απο απο το άλλο ,σε εργαστήρια. Χωρίς φυσική, συμβιωτική καλλιέργεια ,δεν παράγονται ουσίες με διατροφική αξία και συνήθως είναι αναποτελεσματικά.
Τα παθογόνα βακτήρια το παρακάμπτουν και πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας νέες αποικίες, προκαλώντας μεγαλύτερες βλάβες.
- Αυξάνουν τα κύτταρα «δολοφόνους» και τα ειδικά κύτταρα αντιγόνου Β΄.
- Βοηθούν στην αύξηση των λεμφοκυττάρων του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος.
- Ενεργοποιούν τη χημική σηματοδότηση για την απόκριση του ανοσοποιητικού.
- Συμβάλλουν στην ωρίμανση και τη ρύθμιση των δενδριτικών κυττάρων
(βοηθούν σε ομοιόσταση & ανοσοαπόκριση). - Καταστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και άλλων οργανισμών.
- Βοηθούν στην εκκαθάριση λοιμώξεων και μειώνουν τις φλεγμονώδεις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα απο αυτές.
- Δημιουργούν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και λιπαρά οξέα φυτικών ινών.
Τα SCFA, όπως το βουτυρικό οξύ, ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση, μειώνοντας τις φλεγμονές. - Υποστηρίζουν την υγεία της εντερικής βλεννογόνου που λειτουργεί ως εμπόδιο στα παθογόνα και σημείο εισόδου των θρεπτικών ουσιών.
- Διαμορφώνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγγενών βακτηρίων μας και αυτών της βλεννογόνου.
- Διεγείρουν την παραγωγή ιντερφερόνης τύπου 1 (έχει αντι-ιικές ιδιότητες).Στην Κομπούχα περιέχονται ζυμομύκητες (yeasts) και ευεργετικά βακτήρια διαφορετικών οικογενειών. Ενώ το κάθε πρεβιοτικό Kombucha ή Kefir έχει ενα "σταθερό κατάλογο μικροοργανισμών", οι πληθυσμοί που επικυριαρχούν σε αυτά αλλάζουν ανάλογα με τη διατροφή τους, τη θερμοκρασία, τη φωτεινότητα και το μέρος του πλανήτη που γίνεται η καλλιέργεια.Η καλλιέργεια Kombucha ζυμώνεται ειδικά με το γένος γλυκονοβακτηρίων βακτηρίων ακετοβακτηρίου. Αυτά τα βακτήρια παράγουν οξικό οξύ, αcetic acid (AAB). Eίδη AAB μπορούν να βρεθούν στην παραγωγή ξιδιού παγκόσμιας κλάσης όπως το Βαλσάμικο. Αυτός είναι ο ένοχος που μετέτρεψε το εκλεκτό σας κρασί σε ξίδι. Το υποείδος Glunconobacter είναι ένα από τα λίγα βακτήρια που μετατρέπει το αλκοόλ που παράγεται από τις ζύμες, σε ευεργετικά οξικά και γλυκονικά οξέα.Αυτό είναι που κάνει επίσης το τσάι kombucha ξεχωριστό. (το ξίδι συνήθως δεν περιέχει γλυκονικό οξύ).
Σύμφωνα με έρευνα του Michael Roussin, ο οποίος ανέλυσε πάνω από 800 "Kombucha" από όλο τον κόσμο, βρέθηκαν τρία συστατικά που ήταν κοινά σε όλα τα ροφήματα kombucha. Αυτά ήταν: οξικό οξύ, γλυκονικό οξύ και φρουκτόζη. Δείτε την πλήρη λίστα στη βιβλιοθήκη μας. Αυτό που ήταν επίσης κοινό ήταν μόνο περίπου 4 είδη βακτηρίων μαζί με περίπου δώδεκα είδη ζυμών. Πολλοί περισσότεροι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε κάθε καλλιέργεια αλλά δεν κυριαρχούν. Παρόλο που το τσάι Kombucha μπορεί να παραχθεί από ένα πολύ άσχημο μανιτάρι ή καθόλου μανιτάρι, μια καλή παρασκευή αποκαλύπτεται από ένα κρεμώδες λείο μανιτάρι.Saccharomyces Boulardii (μαγιά)Αυτό είναι ένα υποείδος του Saccharomyces Cerevisiae, Species Saccharomyces. Στη βιβλιογραφία Kombucha το είδος έχει ταυτοποιηθεί αλλά όχι πάντα τα υπο-είδη. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση που δεν είναι τόσο πολύ για τη ζύμωση ή τη ζύμωση (το Saccharomyces Cerevisiae είναι η πιο κοινή ζύμη που χρησιμοποιείται στον κόσμο) και είναι γνωστό για τα προβιοτικά οφέλη για την υγεία του. αλλά είναι το υπο είδος Boulardii που είναι γνωστό για τα προβιοτικά του οφέλη για την υγεία, δίνοντας έμφαση στην πέψη και στην αύξηση της ενέργειας και ειδικά για τον έλεγχο της βρεφικής διάρροιας. Τα περισσότερα είδη Saccharomyces sp ζυμώνουν μεταξύ 71-86F. που ταιριάζει όμορφα με το Gluconobacter μας (βασικά βακτήρια kombucha), τα υποείδη Saccharomyces μας Boulardii (μια βασική πραγματική προβιοτική ζύμη) ταιριάζει καλά με τις θερμοκρασίες του ανθρώπινου σώματος - 98,6F. Αν και αυτό μπορεί να είναι λίγο πολύ ζεστό για το Gluconobacter (<90F) και σε υψηλές θερμοκρασίες θα παράγει ένα ταχύτερο δυνατότερο ζύμωμα που πολλοί μπορεί να βρουν ευχάριστα ισχυρό, το S. Boulardii θα αποικίσει στον γαστρεντερικό σωλήνα δημιουργώντας καλύτερα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.Το Gluconobacter απαιτεί επιφανειακό οξυγόνο και επομένως μπορεί να είναι πιο αργό στην έναρξη και τη μετατροπή της αλκοόλης σε ωφέλιμα οξέα. Ένα πιο «παραμορφωμένο» SCOBY (μανιτάρι) μπορεί να είναι ένδειξη. Ωστόσο, το τσάι Kombucha είναι ακόμα πολύ καλό και η ευχάριστη γεύση του S. boulardii έχει μια ευρεία γοητεία. Παράγει ελαφρώς ξινή ποιότητα Pale Ale. Τα επίπεδα αλκοόλ είναι λίγο υψηλότερα από το S. Το Boulardii ζυμώνει γρήγορα και σε υψηλότερα επίπεδα. Δεν ζυμώνει πλήρως τα σάκχαρα. Μεγαλύτερες ζυμώσεις για τη μείωση των επιπέδων αλκοόλ ή ζάχαρης συνήθως καταλήγουν να απογοητεύουν λόγω οξύτητας.Kefir ΝερούΈχει αποδειχθεί ότι η οικογένεια βακτηρίων Zymomonas αποτελείτο κυρίαρχο μέρος του μικροβιακού πληθυσμού του κεφίρ νερού.Ας μιλήσουμε λιγο για αυτό το είδος.Τα είδη Zymomonas παράγουν λεβάν, έναν πολυσακχαρίτη που ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικάαποτελέσματα, ανοσοδιεγερτική δραστηριότητα , επιδράσεις στον μεταβολισμό των λιπιδίων και πρεβιοτική δραστηριότητα.Ο Zymomonas είναι ασφαλής για κατανάλωση και έχει ευεργετικά ανοσορυθμιστικά αποτελέσματα προστατεύοντας από σήψη σε ποντίκια.Το γένος Zymomonas αποτελεί τo 87% του μικροβιακού πληθυσμούενος σπόρου κεφίρ νερο και το 49.5% του ζυμωμένου ποτού (στις Η.Π.Α).Η πλειονότητα των μη-Zymomonas βακτηρίων στους κόκκους κεφίρ νερού είναι βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) ,Lactobacillusιδιαιτερα αλλα η κυριαρχία των Zymomonas είναι συντριπτική.Απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για τον χαρακτηρισμό των στελεχών του.Το γένος Zymomonas όπως καταλαβαίνουμε και απο το όνομα τουθεωρείται διαχρονικά ως ο πιο διαδεδομένος μικροοργανισμός που σχετίζεται με τις ζυμώσεις.Παραδοσιακά αποτελεί μέρος του μικροβιακού πληθυσμού πολλών ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση από φυτά στοτροπικές περιοχές της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Έχει απομονωθεί από το Μεξικάνικοpulque, ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση φτιαγμένο από σάκο αγαύης που μοιάζει με νερόkefir,εάν βέβαια οι θεωρίες σχετικά με τον κάκτο Opuntia είναι σωστές (Ward, 1892).Οι Zymomonas υπάρχουν σε αυτά τα ποτά και τη συμβολή τους, μέσω της παραγωγής ζύμης, σορβιτόλης και αιθανόλης,που σχετίζονται με τη γεύση και την ασφάλεια του τελικού ποτού. Παρ 'όλα αυτά, στις σημαντικές αναλογίεςανιχνεύονται, τα μέλη αυτού του γένους έχουν αναμφίβολα μεγάλη σημασίαόσον αφορά τη σύνθεση αυτών των ποτών. Ο Zymomonas αντιπροσωπεύει ένα κυρίαρχο συστατικό αυτών των κεφίρ νερού.
Το Zymomonas συναντάται σε όξινα, ζαχαρούχα και αλκοολούχα φυσικά περιβάλλοντα. Μοιάζει πολύ με το Gluconobacter. Το Zymomonas ζυμώνει σάκχαρα αναερόβια σε αιθανόλη και CO 2 . Υποτίθεται ότι τόσο τα βακτήρια οξικού οξέος όσο και τα Zymomonas προέρχονται από έναν κοινό αερόβιο πρόγονο.(Αναφορές: Calazans et al., 1997, Yoon et al., 2004 Xuet al., 2006 , Yamamoto et al., 1999 Dal Bello et al., 2001, Jang et al., 2003 , de Azeredo et al., 2010 ,Campos et al., 2013).Γενικά προβιοτικά είδη βακτηρίωνΥπάρχουν εκατοντάδες βακτήρια που ταξινομούνται ως προβιοτικά, αλλά τα περισσότερα προέρχονται από δύο γένη: Lactobacillus και Bifidobacterium. Σε κάθε ένα από αυτά τα γένη υπάρχουν διάφορα είδη.
Τα Lactobacillus και Bifidobacterium που είναι οι τύποι των προβιοτικών συχνά συντομογραφούνται ως L. ή Β. Στη συνέχεια συνδυάζονται με το όνομα του είδους. Για παράδειγμα, το είδος acidophilus στο γένος Lactobacillus ονομάζεται ως L. acidophilus. Κάθε είδος έχει διαφορετικές λειτουργίες.
Lactobacillus. Αυτά τα προβιοτικά βοηθούν στην παραγωγή λακτάσης, του απαραίτητου ενζύμου για τη διάσπαση της λακτόζης, της ζάχαρης στο γάλα. Βοηθούν επίσης στη ζύμωση των υδατανθράκων στο έντερο, το οποίο παράγει γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ είναι σημαντικό καθώς εμποδίζει πολλά είδη επιβλαβών μικροοργανισμών.
Τα ωφέλιμα είδη του Lactobacillus περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
L. acidophilus. Αυτό το είδος βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του τοιχώματος του εντέρου, εξασφαλίζει την κατάλληλη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και υποστηρίζει την πέψη. Συχνά χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τις κράμπες και να αποτρέψει τη διάρροια που προκαλείται από ιούς ή βακτήρια όπως σαλμονέλα, Ε. coli.
L. brevis. Βοηθά στην παραγωγή γαλακτικού οξέος, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη σύνθεση των βιταμίνων D και K.
L. bulgaricus. Aνακαλύφθηκε το 1905, ως αποτέλεσμα μιας μελέτης σχετικά με την ασυνήθιστη μακροζωία των κατοίκων ενός βουνού στη Βουλγαρία.
L. Paracasei. Σύμφωνα με μελέτες τα οφέλη αυτού του είδους είναι ποικίλα. Αποτρέπει την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό. Βελτιώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών ενώ μελέτες έχουν δείξει την θετική τους συνεισφορά στην αλλεργική ρινίτιδα.
L. Casei. Ως προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής, το Lactobacillus casei έχει αποδειχθεί ότι δρα θετικά στην εντερική μικροβιακή ισορροπία. Είναι ευεργετικό σε αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις.
L. salivaris. Βοηθά στην πέψη των τροφών ώστε τα θρεπτικά στοιχεία να αφομοιώνονται καλύτερα. Βοηθά στην αποκατάσταση της εντερικής οδού. Καθώς προσκολλάται στο εντερικό τοίχωμα, το προβιοτικό αυτό σχηματίζει ένα προστατευτικό μικροφίλμ στο βλεννογόνο του τοιχώματος του εντέρου.
Το L. plantarum έχει την ικανότητα να εξαλείφει πολλά είδη παθογόνων βακτηρίων όπως το Ε. Coli. Το plantarum αποτελούσε παλαιότερα ένα μεγάλο μέρος της διατροφής του ανθρώπου που βρισκόταν στο ψωμί στο λάχανο κλπ. Βοηθά στην παραγωγή του φυσικού αντιβιοτικού γαλακτόλη από τον ίδιο τον οργανισμό και την παραγωγή L-λυσίνης, η οποία είναι ένα αντιϊκό αμινοξύ.
L. rhamnosus: αυτό το προβιοτικό βοηθά στην πέψη λακτόζης, προστατεύει το λεπτό έντερο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα κατά έξι έως οκτώ φορές.
L. reuteri. Βρίσκεται τόσο στο έντερο όσο και στη στοματική κοιλότητα και βοηθά στη μείωση των στοματικών βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και φλεγμονές.
L. Lactis: σύμφωνα με μελέτες αναστέλλει τα παθογόνα βακτήρια στο έντερο ενώ ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον βοηθά στη βελτίωση της ανοχής στη λακτόζη.
L. fermentum: παράγει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των τοξινών στο έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης.
L. salivaris. Βοηθά στην πέψη των τροφών ώστε τα ζωτικά θρεπτικά στοιχεία να αφομοιώνονται καλύτερα. Βοηθά στην αποκατάσταση της εντερικής οδού καθώς προσκολλάται στο εντερικό τοίχωμα, σχηματίζοντας έτσι ένα προστατευτικό μικροφίλμ προστατεύοντας το βλεννογόνο του τοιχώματος του εντέρου.
Bifidobacterium. Αυτός ο τύπος βακτηρίων ζει μέσα στο τοίχωμα του βλεννογόνου του παχέως εντέρου και του κόλπου. Η κύρια λειτουργία του είναι να σταματήσει επιβλαβή βακτήρια και τους ζυμομύκητες. Ρυθμίζει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα (pH) του εντέρου.
Τέλος, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Ορισμένα από τα ωφέλιμα είδη του Bifidobacterium είναι τα παρακάτω:
Β. Animalis και το B. Lactis. έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενισχύουν την ανοσία και αποτρέπουν τις λοιμώξεις. Υποστηρίζουν την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.
B. breve: βρίσκεται κυρίως στον πεπτικό σωλήνα και τον κόλπο, όπου η κύρια λειτουργία του είναι να προστατεύει από τους ζυμομύκητες και από τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Υποστηρίζει επίσης την απορρόφηση και διάσπαση των φυτικών ινών για να γίνουν εύπεπτες. Μελέτες έδειξαν ότι αυξάνει την ενυδάτωση και την καθαρότητα του δέρματος στις γυναίκες.
B. longum και το B. infantis. Βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα και διασπούν τους υδατάνθρακες. Καταστέλλουν επίσης τα επιβλαβή βακτήρια, προστατεύοντας από τη διάρροια και τη ναυτία κατά την χρήση αντιβιοτικών. Διεγείρουν την παραγωγή κυτοκινών. Οι κυτοκίνες είναι χημικά στοιχεία που εκκρίνονται από τα κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και καταστέλλουν τα επιβλαβή βακτήρια Clostridium, Salmonella και Shigella.
Το Streptococcus thermophilus είναι ένα ωφέλιμο προβιοτικό που χρησιμοποιείται συχνά στην παραγωγή τυριού και γιαουρτιού καθώς ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη άλλων ευεργετικών βακτηρίων. Κατά τη γέννηση, ο S. thermophilus συγκαταλέγεται στους πρώτους αποικιστές του εντέρου.