PAYPAL BUTTON

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

 Τι είναι τα προβιοτικά;


Η λέξη προβιοτικά προέρχεται απο τις λέξεις "προ & βίος".Στα αρχαία Ελληνικά σημαίνουν:"υπέρ της ζωής".
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς με πολλά οφέλη για την υγεία, όταν λαμβάνονται επαρκώς, μέσω των ζυμωμένων τροφών ή συμπληρωμάτων.
 
Αναπτύσσονται και «κατοικούν» στη φυσική χλωρίδα του οργανισμού και αποκαλούνται «φιλικά βακτήρια», αφού επιτίθενται στα παθογόνα, κακά, βακτήρια και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι το σώμα λειτουργεί, διατηρείται υγιές και είναι σε εγρήγορση ώστε να καταπολεμά νόσους και ασθένειες  διορθώνοντας γρήγορα τις βλάβες πριν εξαπλωθούν στα όργανα μας. 

Τι είναι τα βακτήρια; Υπάρχουν καλά και κακά βακτήρια; Που βρίσκονται;

Τα βακτήρια είναι μονοκυτταρικοί οργανισμοί, ορατοί μόνο με μικροσκόπιο.
Βακτήρια υπάρχουν παντού στη φύση. Στους πάγους των πόλων, στις ερήμους, στα βάθη των ωκεανών. 'Εχουν βρεθεί σε μετεωρίτες που ήρθαν απο το διάστημα και αυτό εικάζεται πως είναι η αρχή της ζωής.
Βακτήρια εισπνέουμε διαρκώς από τον αέρα ή απο το χώμα, τα λαμβάνουμε με τα φρούτα και τα λαχανικά.
Οι άνθρωποι τα καλλιεργούμε απο την αρχαιότητα για να ζυμώνουμε ψωμί και κρασί

Καθημερινά η επιστήμη ανακαλύπτει πως τα βακτήρια συντηρούν τον κύκλο της ζωής.
Η ισορροπία μεταξύ των καλών, ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν τους ζωντανούς οργανισμούς και των κακών, παθογόνων, αλλάζει διαρκώς.
Τα "ευεργετικά" βακτήρια συναγωνίζονται ασταμάτητα για την επικράτησή τους έναντι των παθογόνων που προκαλούν λοιμώξεις, νοσήματα και άλλες βλάβες. 


Όταν τα κακά, παθογόνα βακτήρια εισχωρούν στο σώμα, αυξάνονται σε αριθμό, παράγουν ισχυρές χημικές ουσίες, τις τοξίνες, οι οποίες καταστρέφουν συγκεκριμένα κύτταρα στους ιστούς και αρρωσταίνουμε.

Πόσα είναι τα βακτήρια στον ανθρώπινο οργανισμό; Mπορούμε να τα ζυγίσουμε;

Μόνο 43% των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος ειναι πραγματικά "ανθρώπινα". 
Το 
57% ανήκει σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που φιλοξενούνται απο το ανθρώπινο σώμα.
Οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που εχει βρεθεί μέχρι στιγμής να έχουν φυσιολογική χλωρίδα είναι το ανώτερο  αναπνευστικό, το δέρμα, οι βλεννογόνοι του στόματος, της μύτης, της πρόσθιας ουρήθρας, της κοιλότητας του κόλπου, των ματιών, του ακουστικού πόρου του αυτιού και του γαστρεντερικού σωλήνα.
Μόνο στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα υπάρχουν 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια,
χωρισμένα σε 400 διαφορετικά είδη. Κάθε είδος έχει εξειδικευμένο ρόλο.

"Ο αριθμός των βακτηρίων στο σώμα είναι στην πραγματικότητα της ίδιας τάξης με τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων και η μάζα τους σε άνδρα 70 κιλών είναι 0,2 kg.
Το συνολικό ξηρό βάρος των βακτηρίων στο σώμα είναι περίπου 50-100 g" 
(βλέπε δημοσιεύσεις στο τέλος)




Αφού έχουμε τόσα βακτήρια, γιατί χρειάζομαστε περισσότερα;

Όταν έχουμε ανίσχυρο μικροβίωμα, τα παθογόνα βακτήρια κυριαρχούν,
και αναπτύσσονται ευκολότερα λοιμώξεις του αναπνευστικού, των πνευμόνων, του εντέρου, μυκητιάσεις, κολπίτιδες κλπ.
Αντίθετα, όταν το μικροβίωμα είναι υγιές  εμποδίζεται η ανάπτυξη των παθογόνων λχ σαλμονέλα, Ε.Coli και άλλων που οδηγούν σε λοιμώξεις και χρόνιες παθήσεις.

Δυστυχώς, τα “ευεργετικά βακτήρια” αποδυναμώνονται και πρέπει οι πληθυσμοί τους να ανανεώνονται.
Ο αέρας της πόλης δεν έχει υψηλές συγκεντρώσεις ευεργετικών βακτηρίων.
Αυτό οδηγεί σε αδύναμο μικροβίωμα, σε  ανίσχυρη φυσιολογική χλωρίδα.
Σε συνδυασμό με την ηλικία, την κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τις ασθένειες, τη χρήση αντιβιοτικών, το στρες, το νερό με χλώριο κ.α. ,εξασθενούν οι πληθυσμοί των καλών βακτηρίων, έτσι η φυσιολογική χλωρίδα γίνεται ανενεργή.


Σχετίζεται το DNA μας με όλα αυτά;

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας Σαρκίς Μαζμανιάν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech): «Δεν έχουμε μόνο ένα γονιδίωμα, καθώς τα γονίδια του μικροβιώματός μας απαρτίζουν ουσιαστικά ένα δεύτερο γονιδίωμα, που αλληλοεξαρτάται και επαυξάνει τη δραστηριότητα του δικού μας. Αυτό που μας κάνει ανθρώπους, είναι ο συνδυασμός του δικού μας DNA με το DNA των μικροβίων που κουβαλάμε».

Πόσα προβιοτικά χρειαζόμαστε;

Αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.
Δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη προβιοτικών, επομένως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς ποια τρόφιμα έχουν υποστεί ζύμωση ή ποια είναι η καλύτερη ποσότητα. Η γενική οδηγία είναι να καταναλώνουμε καθημερινά ,όσα περισσότερα ζυμωμένα τρόφιμα είναι δυνατόν.
Τα συσκευασμένα ροφήματα kombucha, έχουν ανενεργή ζύμωση, βακτήρια και ζύμες.

Τα προβιοτικά σε κάψουλα είναι φάρμακα;

Τα προβιοτικά σε μορφή κάψουλας δεν ειναι φάρμακα αλλά αποτελούν θεραπεία όταν συνταγογραφούνται απο τον γιατρό.
Δε συνιστώνται για καθημερινή χρήση καθώς όταν δεν στοχεύεται συγκεκριμένη πάθηση ειναι αναποτελεσματικά. Δεν προτείνεται η αντικατάσταση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής απο την Kombucha ή άλλο προβιοτικό  ή διατροφικό σκεύασμα. Αν καταναλώνετε προβιοτικά, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Tα ζυμωμένα τρόφιμα είναι καλύτερα απο τα συμπληρώματα σε κάψουλες; 

Υπάρχουν δύο τρόποι για να εισάγουμε περισσότερα καλά βακτήρια.
Με ζωντανά, ζυμωμένα τρόφιμα και με συμπληρώματα διατροφής σε κάψουλες.
Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι πλήρεις, ζωντανές, ενεργές και θρεπτικές τροφές που φέρουν τις ποικιλίες των μικροβίων των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται
Η ζύμωση τροφών είναι από τις παλαιότερες τεχνικές συντήρησης τροφίμων. Οι άνθρωποι ζυμώνουν τρόφιμα και ποτά όπως μπύρα και κρασί για αιώνες. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περνούν από μια διαδικασία γαλακτωματοποίησης στην οποία τα φυσικά βακτήρια τρέφονται με τη ζάχαρη και το άμυλο στα τρόφιμα, δημιουργώντας γαλακτικό οξύ. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα περιβάλλον διατήρησης της τροφής και προάγει ευεργετικά ένζυμα, βιταμίνες Β, Ω-3 λιπαρά οξέα, πολλά είδη καλών βακτηρίων.

Αντίθετα οι κάψουλες, προορίζονται για τη στοχευμένη θεραπεία παθήσεων.
Δεν συνιστώνται για καθημερινή χρήση καθώς  περιέχουν ανενεργά βακτήρια, σε "ύπνο",  τα οποία κ
αλλιεργούνται το κάθε είδος ξεχωριστά το ένα απο απο το άλλο ,
σε εργαστήρια. Χωρίς φυσική, συμβιωτική καλλιέργεια ,δεν παράγονται  ουσίες με διατροφική αξία και συνήθως είναι αναποτελεσματικά.


Πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται από τα προβιοτικά βακτήρια;

Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται πάντα γρήγορα στις βλάβες.
Τα παθογόνα βακτήρια το παρακάμπτουν και πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας νέες αποικίες, προκαλώντας μεγαλύτερες βλάβες.

Τα προβιοτικά βακτήρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ως εξής:

  • Αυξάνουν τα κύτταρα «δολοφόνους» και τα ειδικά κύτταρα αντιγόνου Β΄.
  • Βοηθούν στην αύξηση των λεμφοκυττάρων του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος. 
  • Ενεργοποιούν τη χημική σηματοδότηση για την απόκριση του ανοσοποιητικού.
  • Συμβάλλουν στην ωρίμανση και τη ρύθμιση των δενδριτικών κυττάρων
    (βοηθούν σε ομοιόσταση & ανοσοαπόκριση).
  • Καταστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και άλλων οργανισμών.
  • Βοηθούν στην εκκαθάριση λοιμώξεων και μειώνουν τις φλεγμονώδεις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα απο αυτές.
  • Δημιουργούν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και λιπαρά οξέα φυτικών ινών.
    Τα SCFA, όπως το βουτυρικό οξύ, ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση, μειώνοντας τις φλεγμονές.
  • Υποστηρίζουν την υγεία της εντερικής βλεννογόνου που λειτουργεί ως εμπόδιο στα παθογόνα και σημείο εισόδου των θρεπτικών ουσιών.
  • Διαμορφώνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγγενών βακτηρίων μας και αυτών της βλεννογόνου.
  • Διεγείρουν την παραγωγή ιντερφερόνης τύπου 1 (έχει αντι-ιικές ιδιότητες).

    Στην Κομπούχα περιέχονται ζυμομύκητες (yeasts) και ευεργετικά βακτήρια διαφορετικών οικογενειών. Ενώ το κάθε πρεβιοτικό Kombucha ή Kefir έχει ενα "σταθερό κατάλογο μικροοργανισμών", οι πληθυσμοί που επικυριαρχούν σε αυτά αλλάζουν ανάλογα με τη διατροφή τους, τη θερμοκρασία, τη φωτεινότητα και το μέρος του πλανήτη που γίνεται η καλλιέργεια.




    Η καλλιέργεια Kombucha ζυμώνεται ειδικά με το  γένος γλυκονοβακτηρίων βακτηρίων ακετοβακτηρίου. Αυτά τα βακτήρια παράγουν οξικό οξύ, αcetic acid (AAB). Eίδη AAB μπορούν να βρεθούν στην παραγωγή ξιδιού παγκόσμιας κλάσης όπως το Βαλσάμικο. Αυτός είναι ο ένοχος που μετέτρεψε το εκλεκτό σας κρασί σε ξίδι. Το υποείδος Glunconobacter είναι ένα από τα λίγα βακτήρια που μετατρέπει το αλκοόλ που παράγεται από τις ζύμες, σε  ευεργετικά οξικά και γλυκονικά οξέα.Αυτό είναι που κάνει επίσης το τσάι kombucha ξεχωριστό.  (το ξίδι συνήθως δεν περιέχει γλυκονικό οξύ).

                      
    Σύμφωνα με έρευνα του Michael Roussin, ο οποίος ανέλυσε  πάνω από 800 "Kombucha" από όλο τον κόσμο, βρέθηκαν τρία συστατικά που ήταν κοινά σε όλα τα ροφήματα kombucha. Αυτά ήταν: οξικό οξύ, γλυκονικό οξύ  και φρουκτόζη. Δείτε την πλήρη λίστα στη βιβλιοθήκη μας.  Αυτό που ήταν επίσης κοινό ήταν μόνο περίπου 4 είδη βακτηρίων μαζί με περίπου δώδεκα είδη ζυμών. Πολλοί περισσότεροι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε κάθε καλλιέργεια αλλά δεν κυριαρχούν. Παρόλο που το τσάι Kombucha μπορεί να παραχθεί από ένα πολύ άσχημο μανιτάρι ή καθόλου μανιτάρι, μια καλή παρασκευή αποκαλύπτεται από ένα κρεμώδες λείο μανιτάρι.  

    Saccharomyces Boulardii  (μαγιά)

    Αυτό είναι ένα υποείδος του Saccharomyces Cerevisiae, Species Saccharomyces. Στη βιβλιογραφία Kombucha το είδος έχει ταυτοποιηθεί αλλά όχι πάντα τα υπο-είδη. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση που δεν είναι τόσο πολύ για τη ζύμωση ή τη ζύμωση (το Saccharomyces Cerevisiae είναι η πιο κοινή ζύμη που χρησιμοποιείται στον κόσμο) και είναι γνωστό για τα προβιοτικά οφέλη για την υγεία του. αλλά είναι το υπο είδος  Boulardii που είναι γνωστό για τα προβιοτικά του οφέλη για την υγεία, δίνοντας έμφαση στην πέψη και στην αύξηση της ενέργειας και ειδικά για τον έλεγχο της βρεφικής διάρροιας. Τα περισσότερα είδη Saccharomyces sp ζυμώνουν μεταξύ 71-86F. που ταιριάζει όμορφα με το Gluconobacter μας   (βασικά βακτήρια kombucha), τα υποείδη Saccharomyces μας Boulardii (μια βασική πραγματική προβιοτική ζύμη) ταιριάζει καλά με τις θερμοκρασίες του ανθρώπινου σώματος - 98,6F. Αν και αυτό μπορεί να είναι λίγο πολύ ζεστό για το  Gluconobacter (<90F) και σε υψηλές θερμοκρασίες θα παράγει ένα ταχύτερο δυνατότερο  ζύμωμα που πολλοί μπορεί να βρουν ευχάριστα ισχυρό, το S. Boulardii θα αποικίσει στον γαστρεντερικό σωλήνα δημιουργώντας καλύτερα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.  
     Το Gluconobacter απαιτεί επιφανειακό οξυγόνο και επομένως μπορεί να είναι πιο αργό στην έναρξη και τη μετατροπή της αλκοόλης σε ωφέλιμα οξέα. Ένα πιο «παραμορφωμένο» SCOBY (μανιτάρι) μπορεί να είναι ένδειξη. Ωστόσο, το τσάι Kombucha είναι ακόμα πολύ καλό και η ευχάριστη γεύση του S. boulardii έχει μια ευρεία γοητεία. Παράγει ελαφρώς ξινή ποιότητα Pale Ale. Τα επίπεδα αλκοόλ είναι λίγο υψηλότερα από το S. Το Boulardii ζυμώνει γρήγορα και σε υψηλότερα επίπεδα. Δεν ζυμώνει πλήρως τα σάκχαρα. Μεγαλύτερες ζυμώσεις για τη μείωση των επιπέδων αλκοόλ ή ζάχαρης συνήθως καταλήγουν να απογοητεύουν λόγω οξύτητας. 

    Kefir Νερού

    Έχει αποδειχθεί ότι η οικογένεια βακτηρίων Zymomonas αποτελεί
    το κυρίαρχο μέρος του μικροβιακού πληθυσμού του κεφίρ νερού.Ας μιλήσουμε λιγο για αυτό το είδος.
    Τα είδη Zymomonas παράγουν λεβάν, έναν πολυσακχαρίτη που ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικά 
    αποτελέσματα, ανοσοδιεγερτική δραστηριότητα , επιδράσεις στον μεταβολισμό των λιπιδίων και πρεβιοτική δραστηριότητα.

    Ο Zymomonas είναι ασφαλής για κατανάλωση και έχει ευεργετικά ανοσορυθμιστικά αποτελέσματα προστατεύοντας από σήψη σε ποντίκια.
    Το γένος Zymomonas αποτελεί τo 87% του μικροβιακού πληθυσμού 
    ενος σπόρου κεφίρ νερο και το 49.5% του ζυμωμένου ποτού (στις Η.Π.Α).
    Η πλειονότητα των μη-Zymomonas βακτηρίων στους κόκκους κεφίρ νερού είναι βακτήρια γαλακτικού οξέος (LAB) ,Lactobacillus  
    ιδιαιτερα αλλα η κυριαρχία των Zymomonas είναι συντριπτική.
    Απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για τον χαρακτηρισμό των στελεχών του.
    Το γένος Zymomonas όπως καταλαβαίνουμε και απο το όνομα του
    θεωρείται διαχρονικά ως ο πιο διαδεδομένος μικροοργανισμός που σχετίζεται με τις ζυμώσεις.
    Παραδοσιακά αποτελεί μέρος του μικροβιακού πληθυσμού πολλών ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση από φυτά στο
    τροπικές περιοχές της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Έχει απομονωθεί από το Μεξικάνικο
    pulque, ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση φτιαγμένο από σάκο αγαύης που μοιάζει με νερό
    kefir,εάν βέβαια οι θεωρίες σχετικά με τον κάκτο Opuntia είναι σωστές (Ward, 1892).
    Οι Zymomonas υπάρχουν σε αυτά τα ποτά και τη συμβολή τους, μέσω της παραγωγής ζύμης, σορβιτόλης και αιθανόλης,που σχετίζονται με τη γεύση και την ασφάλεια του τελικού ποτού. Παρ 'όλα αυτά, στις σημαντικές αναλογίες
    ανιχνεύονται, τα μέλη αυτού του γένους έχουν αναμφίβολα μεγάλη σημασία
    όσον αφορά τη σύνθεση αυτών των ποτών. Ο Zymomonas αντιπροσωπεύει ένα κυρίαρχο συστατικό αυτών των κεφίρ νερού.
    Το Zymomonas συναντάται σε όξινα, ζαχαρούχα και αλκοολούχα φυσικά περιβάλλοντα. Μοιάζει πολύ με το Gluconobacter. Το Zymomonas ζυμώνει σάκχαρα αναερόβια σε αιθανόλη και CO 2 . Υποτίθεται ότι τόσο τα βακτήρια οξικού οξέος όσο και τα Zymomonas προέρχονται από έναν κοινό αερόβιο πρόγονο.
    (Αναφορές: Calazans et al., 1997, Yoon et al., 2004 Xuet al., 2006 , Yamamoto et al., 1999 Dal Bello et al., 2001, Jang et al., 2003 , de Azeredo et al., 2010 ,Campos et al., 2013). 



    Γενικά προβιοτικά είδη βακτηρίων


    Υπάρχουν εκατοντάδες βακτήρια που ταξινομούνται ως προβιοτικά, αλλά τα περισσότερα προέρχονται από δύο γένη: Lactobacillus και Bifidobacterium. Σε κάθε ένα από αυτά τα γένη υπάρχουν διάφορα είδη.

    Τα Lactobacillus και Bifidobacterium που είναι οι τύποι των προβιοτικών συχνά συντομογραφούνται ως L. ή Β. Στη συνέχεια συνδυάζονται με το όνομα του είδους. Για παράδειγμα, το είδος acidophilus στο γένος Lactobacillus ονομάζεται ως L. acidophilus. Κάθε είδος έχει διαφορετικές λειτουργίες.


    Lactobacillus. Αυτά τα προβιοτικά βοηθούν στην παραγωγή λακτάσης, του απαραίτητου ενζύμου για τη διάσπαση της λακτόζης, της ζάχαρης στο γάλα. Βοηθούν επίσης στη ζύμωση των υδατανθράκων στο έντερο, το οποίο παράγει γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ είναι σημαντικό καθώς εμποδίζει πολλά είδη επιβλαβών μικροοργανισμών. 


    Τα ωφέλιμα είδη του Lactobacillus περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

     

    L. acidophilus. Αυτό το είδος βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του τοιχώματος του εντέρου, εξασφαλίζει την κατάλληλη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων και υποστηρίζει την πέψη. Συχνά χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τις κράμπες και να αποτρέψει τη διάρροια που προκαλείται από ιούς ή βακτήρια όπως σαλμονέλα, Ε. coli. 

     

    L. brevis. Βοηθά στην παραγωγή γαλακτικού οξέος, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη σύνθεση των βιταμίνων D και K. 

                     

    L. bulgaricus. Aνακαλύφθηκε το 1905, ως αποτέλεσμα μιας μελέτης σχετικά με την ασυνήθιστη μακροζωία των κατοίκων ενός βουνού στη Βουλγαρία.

     

    L. Paracasei. Σύμφωνα με μελέτες τα οφέλη αυτού του είδους είναι ποικίλα. Αποτρέπει την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό. Βελτιώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών ενώ μελέτες έχουν δείξει την θετική τους συνεισφορά στην αλλεργική ρινίτιδα.


    L. Casei. Ως προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής, το Lactobacillus casei έχει αποδειχθεί ότι δρα θετικά στην εντερική μικροβιακή ισορροπία. Είναι ευεργετικό σε αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις.


    L. salivaris. Βοηθά στην πέψη των τροφών ώστε τα θρεπτικά στοιχεία να αφομοιώνονται καλύτερα. Βοηθά στην αποκατάσταση της εντερικής οδού. Καθώς προσκολλάται στο εντερικό τοίχωμα, το προβιοτικό αυτό σχηματίζει ένα προστατευτικό μικροφίλμ στο βλεννογόνο του τοιχώματος του εντέρου.

                          



    Το L. plantarum έχει την ικανότητα να εξαλείφει πολλά είδη παθογόνων βακτηρίων όπως το Ε. Coli. Το plantarum αποτελούσε παλαιότερα ένα μεγάλο μέρος της διατροφής του ανθρώπου που βρισκόταν στο ψωμί στο λάχανο κλπ. Βοηθά στην παραγωγή του φυσικού αντιβιοτικού γαλακτόλη από τον ίδιο τον οργανισμό και την παραγωγή  L-λυσίνης, η οποία είναι ένα αντιϊκό αμινοξύ.


    L. rhamnosus: αυτό το προβιοτικό βοηθά στην πέψη λακτόζης, προστατεύει το λεπτό έντερο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα κατά έξι έως οκτώ φορές. 


    L. reuteri. Βρίσκεται τόσο στο έντερο όσο και στη στοματική κοιλότητα και βοηθά στη μείωση των στοματικών βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα και φλεγμονές. 


    L. Lactis: σύμφωνα με μελέτες αναστέλλει τα παθογόνα βακτήρια στο έντερο ενώ ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον βοηθά στη βελτίωση της ανοχής στη λακτόζη.


    L. fermentum: παράγει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των τοξινών στο έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης.


    L. salivaris. Βοηθά στην πέψη των τροφών ώστε τα ζωτικά θρεπτικά στοιχεία να αφομοιώνονται καλύτερα. Βοηθά στην αποκατάσταση της εντερικής οδού καθώς προσκολλάται στο εντερικό τοίχωμα, σχηματίζοντας έτσι ένα προστατευτικό μικροφίλμ προστατεύοντας  το βλεννογόνο του τοιχώματος του εντέρου.


                           



    Bifidobacterium. Αυτός ο τύπος βακτηρίων ζει μέσα στο τοίχωμα του  βλεννογόνου του παχέως εντέρου και του κόλπου. Η κύρια λειτουργία του  είναι να σταματήσει επιβλαβή βακτήρια και τους ζυμομύκητες. Ρυθμίζει την οξύτητα ή την αλκαλικότητα (pH) του εντέρου.

    Τέλος, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. 


    Ορισμένα από τα ωφέλιμα είδη του Bifidobacterium είναι τα παρακάτω:


    Β. Animalis και το B. Lactis. έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενισχύουν την ανοσία και αποτρέπουν τις λοιμώξεις. Υποστηρίζουν την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. 

    B. breve: βρίσκεται κυρίως στον πεπτικό σωλήνα και τον κόλπο, όπου η κύρια λειτουργία του είναι να προστατεύει από τους ζυμομύκητες και από τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Υποστηρίζει επίσης την απορρόφηση και διάσπαση των φυτικών ινών για να γίνουν εύπεπτες. Μελέτες έδειξαν ότι αυξάνει την ενυδάτωση και την καθαρότητα του δέρματος στις γυναίκες.



    B. longum και το B. infantis. Βρίσκονται  στο γαστρεντερικό σύστημα και διασπούν τους υδατάνθρακες. Καταστέλλουν επίσης τα επιβλαβή βακτήρια, προστατεύοντας από τη διάρροια και τη ναυτία κατά την χρήση αντιβιοτικών. Διεγείρουν την παραγωγή κυτοκινών. Οι κυτοκίνες είναι χημικά στοιχεία που εκκρίνονται από τα κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και καταστέλλουν τα επιβλαβή βακτήρια Clostridium, Salmonella και Shigella.


    Το Streptococcus thermophilus είναι ένα ωφέλιμο προβιοτικό που χρησιμοποιείται συχνά στην παραγωγή τυριού και γιαουρτιού καθώς ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη άλλων ευεργετικών βακτηρίων.  Κατά τη γέννηση, ο S. thermophilus συγκαταλέγεται στους πρώτους αποικιστές του εντέρου.