Η ζύμωση είναι μια αρχαία τεχνική συντήρησης των τροφίμων.
Η διαδικασία χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα για την παραγωγή τροφίμων όπως κρασί, τυρί, λάχανο τουρσί, γιαούρτι και kombucha.
Αυτό το άρθρο ρίχνει μια ματιά στη ζύμωση τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των οφελών και της ασφάλειάς του.
Η ζύμωση είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την κατανομή των υδατανθράκων από βακτήρια και ζύμες. Έχει ως αποτέλεσμα μια ξεχωριστή ξινή γεύση και χρησιμοποιείται για την παρασκευή τροφίμων όπως γιαούρτι, τυρί και λάχανο τουρσί.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως:
Κεφίρ, Ξυνολάχανο, Τέμπε, Νάτο, Τυρί, Κομπούχα, Miso, Κίμτσι, Σαλάμι, Γιαούρτι, Ψωμί μαγιάς, Μπύρα, Κρασί, Ελιές.
Τα Kimchi και miso στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωή είναι πιθανώς πιο ασφαλή για κατανάλωση, μία φορά την εβδομάδα
Το Kimchi είναι ένα δημοφιλές κορεάτικο πιάτο που συνήθως παρασκευάζεται από ζυμωμένο λάχανο. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από άλλα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως ραπανάκια.
Διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά γλυκόζης από το αίμα στους ιστούς. Όταν διατηρείτε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το σώμα σας σταματά να ανταποκρίνεται κανονικά σε αυτό, με αποτέλεσμα υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Σε μια μελέτη, 21 άτομα με prediabetes κατανάλωναν είτε φρέσκο είτε ζυμωμένο kimchi για 8 εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, όσοι κατανάλωναν ζυμωμένα κιμίσια είχαν μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, αρτηριακή πίεση και σωματικό βάρος.
Σε μια άλλη μελέτη, δόθηκε στους ανθρώπους μια δίαιτα με υψηλή ή χαμηλή ποσότητα kimchi για 7 ημέρες. Οι άνθρωποι στην πρώτη ομάδα έλαβαν 210 γραμμάρια (7,4 ουγκιές) κιμσί την ημέρα. Οι άνθρωποι στη δεύτερη ομάδα έλαβαν μόνο 15 γραμμάρια (0,52 ουγκιές).
Είναι ενδιαφέρον ότι μια υψηλότερη πρόσληψη κιμίσκων οδήγησε σε μεγαλύτερες μειώσεις του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης στο αίμα και της LDL (κακής) χοληστερόλης (34Αξιόπιστη πηγή).
Το Kimchi είναι εύκολο να φτιαχτεί και μπορεί να προστεθεί σε όλα, από noodle μπολ έως σάντουιτς.
Το Sauerkraut είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα που αποτελείται από τεμαχισμένο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση από βακτήρια γαλακτικού οξέος . Έχει χαμηλές θερμίδες αλλά περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ .
Όπως και άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται με φυλλώδη πράσινα λαχανικά, περιέχει επίσης καλή ποσότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης . Αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην προώθηση της υγείας των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων.
Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του λάχανο τουρσί μπορεί επίσης να έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου.
Μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων έδειξε ότι η θεραπεία κυττάρων καρκίνου του μαστού με χυμό λάχανου μείωσε τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που σχετίζονται με το σχηματισμό καρκίνου.
Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία είναι περιορισμένα και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δούμε πώς αυτά τα ευρήματα μπορούν να μεταφραστούν στον άνθρωπο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάχανο λάχανο σε σχεδόν οτιδήποτε. Ρίξτε το στην επόμενη κατσαρόλα, προσθέστε το σε ένα πλούσιο μπολ σούπας ή χρησιμοποιήστε το για να συμπληρώσετε ένα ικανοποιητικό σάντουιτς.
Για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, φροντίστε να επιλέξετε μη παστεριωμένο λάχανο τουρσί, καθώς η διαδικασία παστερίωσης σκοτώνει ευεργετικά βακτήρια.
Προβιοτικό γιαούρτι
Το γιαούρτι παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συνήθως με βακτήρια γαλακτικού οξέος.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12 (38Αξιόπιστη πηγή).
Το γιαούρτι έχει επίσης συσχετιστεί με μια μεγάλη ποικιλία οφέλη για την υγεία
Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση 14 μελετών έδειξε ότι τα προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το προβιοτικό γιαούρτι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε εκείνα με υψηλή αρτηριακή πίεση ( 39 ).
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέθηκε με βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα και τη φυσική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της μέσης σας σε έλεγχο. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερο σωματικό λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης (41Αξιόπιστη πηγή).
Να θυμάστε ότι δεν περιέχουν όλες οι ποικιλίες γιαουρτιού προβιοτικά, καθώς αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια συχνά σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
Αναζητήστε γιαούρτια που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη δόση των προβιοτικών. Επιπλέον, φροντίστε να επιλέξετε γιαούρτια με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης.
Ωμό τυρί
Τα τυριά νωπού γάλακτος παρασκευάζονται με γάλα που δεν έχει παστεριωθεί. Το αιγοπρόβειο γάλα , το πρόβειο γάλα και οι αγελάδες Α2, τα μαλακά τυριά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων των θερμόφιλων, bifudus, bulgaricus και acidophilus.
Για να βρείτε πραγματικά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση / παλαιωμένα, διαβάστε την ετικέτα των συστατικών και αναζητήστε τυρί που ΔΕΝ έχει παστεριωθεί. Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει ότι το τυρί είναι ωμό και έχει παλαιωθεί για έξι μήνες ή περισσότερο.