PAYPAL BUTTON

ΖΥΜΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

                        

Η ζύμωση είναι μια αρχαία τεχνική συντήρησης των τροφίμων.

Η διαδικασία χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα για την παραγωγή τροφίμων όπως κρασί, τυρί, λάχανο τουρσί, γιαούρτι και kombucha.


Η ζύμωση είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ζωή. Σε κάποιο σημείο, οι άνθρωποι έμαθαν να καθοδηγούν τη διαδικασία να επαναλαμβάνουν ιδιαίτερα νόστιμα αποτελέσματα. Αυτές οι διαδικασίες έχουν μεταδοθεί απο γενιές σε γενιές, δημιουργώντας αγαπημένα φαγητά και εθνικά πιάτα. Τα πιο γνωστά τρόφιμα που γνωρίζουμε έχουν υποστεί ζύμωση και παρασκευάζονται με τη ζύμωση γαλακτώματος.

ΛΑΚΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούνε τον όρο ζύμωση, σκέφτονται για την μπύρα ή το κρασί . Ενώ ορισμένες μαγιές χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν τα σάκχαρα σε χυμό σταφυλιών ή κόκκους σε αλκοόλ, είναι τα βακτήρια που ευθύνονται για τη ζύμωση του γαλακτώματος. Το τμήμα "lacto" του όρου αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων, το Lactobacillus. Διάφορα στελέχη αυτών των βακτηρίων υπάρχουν στην επιφάνεια όλων των φυτών, ειδικά εκείνων που αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος, και είναι επίσης κοινά για τις γαστρεντερικές οδούς, τα στόματα και τους κολπικούς ανθρώπους και άλλα είδη ζώων.


Τα βακτήρια Lactobacillus έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τα σάκχαρα σε γαλακτικό οξύ. Το στέλεχος Lactobacillus ονομάζεται έτσι επειδή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε ζυμώσεις γάλακτος. Αυτά τα βακτήρια χρησιμοποιούν εύκολα λακτόζη ή άλλα σάκχαρα και τα μετατρέπουν γρήγορα και εύκολα σε γαλακτικό οξύ. Ωστόσο, η γαλακτωματοποίηση δεν χρειάζεται απαραίτητα να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα φυσικό συντηρητικό που αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Πέρα από τα πλεονεκτήματα συντήρησης, η γαλακτο-ζύμωση αυξάνει επίσης ή διατηρεί τα επίπεδα βιταμινών και ενζύμων, καθώς και την πεπτικότητα των ζυμωμένων τροφίμων. Επιπλέον, οι οργανισμοί lactobacillus ερευνώνται σε μεγάλο βαθμό για ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στην καλή υγεία.

                    




ΤΡΟΦΙΜΑ

Οι δίαιτες κάθε παραδοσιακής κοινωνίας έχουν συμπεριλάβει κάποιο είδος γαλακτοκομικής τροφής. Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά γαλακτοκομικά, λάχανο τουρσί, φύλλα σταφυλιών, βότανα και λαχανικά ρίζας. Τα ψάρια και τα θαλάσσια θηλαστικά της Αλάσκας Inuit. Το Orient είναι γνωστό για τα τουρσί λαχανικά, τις σάλτσες και το kimchi ειδικότερα. Οι γεωργικές εταιρείες στην κεντρική Αφρική είναι γνωστές για τα κουάκερ που παράγονται από σπόρους.

Τα τουρσιά και τα μεζέδες είναι μέρος της αμερικανικής παράδοσης φαγητού. Από την έλευση της εκβιομηχάνισης, τα περισσότερα τουρσί γίνονται με ξύδι, το οποίο προσφέρει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, αλλά όχι γαλακτικό οξύ. Με λίγη υπομονή, διδασκαλία και ελάχιστες προμήθειες, μπορείτε να  μάθετε την τιμημένη τέχνη της γαλακτο-ζύμωσης .

Το σημαντικό είναι να μην εκφοβίζεται η ζύμωση του γαλακτώματος. Εκτός αν μυρίζει αναμφισβήτητα βαρύ (στην περίπτωση αυτή η κοινή λογική λέει να το πετάξετε), τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι μερικά από τα ασφαλέστερα τρόφιμα. Είναι εύκολο ακόμη και για έναν αρχάριο να προετοιμαστεί και δεν χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσετε αρκετή αυτοπεποίθηση για να περάσετε απο τη βασική κατανάλωση βασικό στο  λάχανο τουρσί σε μια ατελείωτη ποικιλία λαχανικών και φρούτων , ποτών  και άλλων.
Οι ζυμωμένες τροφές είναι πλούσιες σε ευεργετικά προβιοτικά και έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία - από την καλύτερη πέψη έως την ισχυρότερη ανοσία 

Αυτό το άρθρο ρίχνει μια ματιά στη ζύμωση τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των οφελών και της ασφάλειάς του.

Η ζύμωση είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την κατανομή των υδατανθράκων από βακτήρια και ζύμες. Έχει ως αποτέλεσμα μια ξεχωριστή ξινή γεύση και χρησιμοποιείται για την παρασκευή τροφίμων όπως γιαούρτι, τυρί και λάχανο τουρσί.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως:

Κεφίρ, Ξυνολάχανο, Τέμπε, Νάτο, Τυρί, Κομπούχα, Miso, Κίμτσι, Σαλάμι, Γιαούρτι, Ψωμί μαγιάς, Μπύρα, Κρασί, Ελιές.
Τα Kimchi και miso στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωή είναι πιθανώς πιο ασφαλή για κατανάλωση, μία φορά την εβδομάδα


Κίμτσι

                   

    

Το Kimchi είναι ένα δημοφιλές κορεάτικο πιάτο που συνήθως παρασκευάζεται από ζυμωμένο λάχανο. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από άλλα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως ραπανάκια.

Διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά γλυκόζης από το αίμα στους ιστούς. Όταν διατηρείτε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το σώμα σας σταματά να ανταποκρίνεται κανονικά σε αυτό, με αποτέλεσμα υψηλό σάκχαρο στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη.

                      




Σε μια μελέτη, 21 άτομα με prediabetes κατανάλωναν είτε φρέσκο ​​είτε ζυμωμένο kimchi για 8 εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, όσοι κατανάλωναν ζυμωμένα κιμίσια είχαν μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, αρτηριακή πίεση και σωματικό βάρος.

Σε μια άλλη μελέτη, δόθηκε στους ανθρώπους μια δίαιτα με υψηλή ή χαμηλή ποσότητα kimchi για 7 ημέρες. Οι άνθρωποι στην πρώτη ομάδα έλαβαν 210 γραμμάρια (7,4 ουγκιές) κιμσί την ημέρα. Οι άνθρωποι στη δεύτερη ομάδα έλαβαν μόνο 15 γραμμάρια (0,52 ουγκιές).

Είναι ενδιαφέρον ότι μια υψηλότερη πρόσληψη κιμίσκων οδήγησε σε μεγαλύτερες μειώσεις του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης στο αίμα και της LDL (κακής) χοληστερόλης (34Αξιόπιστη πηγή).

Το Kimchi είναι εύκολο να φτιαχτεί και μπορεί να προστεθεί σε όλα, από noodle μπολ έως σάντουιτς.


Sauerkraut

                      


Το Sauerkraut είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα που αποτελείται από τεμαχισμένο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση από βακτήρια γαλακτικού οξέος . Έχει χαμηλές θερμίδες αλλά περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ .

Όπως και άλλα τρόφιμα που παρασκευάζονται με φυλλώδη πράσινα λαχανικά, περιέχει επίσης καλή ποσότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης . Αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην προώθηση της υγείας των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων.

Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του λάχανο τουρσί μπορεί επίσης να έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου.

Μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων έδειξε ότι η θεραπεία κυττάρων καρκίνου του μαστού με χυμό λάχανου μείωσε τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων που σχετίζονται με το σχηματισμό καρκίνου.

Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία είναι περιορισμένα και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δούμε πώς αυτά τα ευρήματα μπορούν να μεταφραστούν στον άνθρωπο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάχανο λάχανο σε σχεδόν οτιδήποτε. Ρίξτε το στην επόμενη κατσαρόλα, προσθέστε το σε ένα πλούσιο μπολ σούπας ή χρησιμοποιήστε το για να συμπληρώσετε ένα ικανοποιητικό σάντουιτς.

Για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, φροντίστε να επιλέξετε μη παστεριωμένο λάχανο τουρσί, καθώς η διαδικασία παστερίωσης σκοτώνει ευεργετικά βακτήρια.


Προβιοτικό γιαούρτι

Το γιαούρτι παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συνήθως με βακτήρια γαλακτικού οξέος.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12 (38Αξιόπιστη πηγή).

Το γιαούρτι έχει επίσης συσχετιστεί με μια μεγάλη ποικιλία οφέλη για την υγεία

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση 14 μελετών έδειξε ότι τα προϊόντα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το προβιοτικό γιαούρτι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε εκείνα με υψηλή αρτηριακή πίεση ( 39 ).


Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέθηκε με βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα και τη φυσική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της μέσης σας σε έλεγχο. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερο σωματικό λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης (41Αξιόπιστη πηγή).

Να θυμάστε ότι δεν περιέχουν όλες οι ποικιλίες γιαουρτιού προβιοτικά, καθώς αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια συχνά σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Αναζητήστε γιαούρτια που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη δόση των προβιοτικών. Επιπλέον, φροντίστε να επιλέξετε γιαούρτια με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης.


Ωμό τυρί

Τα τυριά νωπού γάλακτος παρασκευάζονται με γάλα που δεν έχει παστεριωθεί. Το αιγοπρόβειο γάλα , το πρόβειο γάλα και οι αγελάδες Α2, τα μαλακά τυριά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων των  θερμόφιλων, bifudus, bulgaricus και acidophilus.

Για να βρείτε πραγματικά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση / παλαιωμένα, διαβάστε την ετικέτα των συστατικών και αναζητήστε τυρί που ΔΕΝ έχει παστεριωθεί. Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει ότι το τυρί είναι ωμό και έχει παλαιωθεί για έξι μήνες ή περισσότερο.